Petitchef

Iahnie cu fasole lima

Iahnie cu fasole lima A venit toamna si la noi, cu ploi si frig, cu soare sfios, cu frunza ruginie.
Cu alte cuvinte, a venit vremea sa trec la meniul toamna-iarna :)

Am cumparat mai demult o punguta cu boabe de fasole din soiul lima, un soi cu boaba plata si foarte mare, in comparatie cu boabele de fasole obisnuite. Pe ambalaj scrie ca trebuie lasate la inmuiat 6-8 ore, ceea ce am si facut.

Pentru iahnia de fasole urmez in general aceeasi pasi:
1. dau boabele de fasole intr-un clocot, apoi arunc prima apa. In timp ce boabele fierb, am in paralel o oala cu apa pe foc, apa ce o folosesc pt fierberea finala. Pun mereu mai multa apa la fiert, sa am acolo in caz ca trebuie sa mai adaug peste iahnie.

2. daca pun si un ciolan afumat, il adaug si pe el (spalat bine) incepand cu fierberea finala.
Apa sa fie cu vreo 2 degete peste boabe.

3. 3 morcovi si 1 ceapa mare se dau pe razatoarea mare (a robotului de bucatarie desigur :) ) si se pun la prajit in putin ulei (cca 4 minute, amestecand des). Morcovul calit da o culoare superba mancarurilor.

4. intregi sau taiate in forma dorita se mai pun o radacina de telina (sau 3 codite), o radacina de pastarnac, 2 ardei rosii grasi taiati julien

5. se pun toate zarzavaturile in oala cu fasole, se adauga 3 foi de dafin, piper proaspat macinat si se lasa la fiert, sub taina capacului pana se fierbe carnea si inmoaie boaba de fasole. Se verifica din cand in cand daca mancarea are apa suficienta si se mai adauga daca e cazul, mereu fierbinte.

6. Cand fasolea si carnea s-au fiert se adauga sosul de rosii (passata) , cca 200-250ml la o oala generoasa si se mai lasa la fiert 10 minute. Se gusta de sare si piper.

Daca folositi rosii proaspete, dupa ce-ati spalat rosiile, le crestati in cruce (delicat, patrundem numai pana la pulpa rosiei) si le scufundati in apa clocotita pt 1 minut, apoi le treceti pe sub un jet de apa rece. Pielea rosiei se curata fara efort, apoi rosiile se curata de seminte si se toaca marunt si devin numai bune de adaugat in mancare. :)

7. Se adauga marar verde tocat marunt (vreo 3 linguri) se amesteca si se trage oala de pe foc.

Boabele lima sunt un soi untos, iar gustul este foarte placut.

Ieri nu am avut ciolan afumat, dar am avut niste coaste de porc si dupa ce le-am rumenit in putin ulei, le-am pus la fiert laolalta cu boabele. Pentru gustul de afumat, am cumparat niste bacon afumat si-am strecurat cateva fasii in oala, au lasat exact aroma pe care o cautam.

Pt un look fancy, am prajit putin bacon (stiu, stiu, ucigator :)) si l-am pus peste bucatica de costita.

Boaba Lima si Lingura :))










Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Hummus de fasole alba si lapte de cocos
Hummus de fasole alba si lapte de cocos
10 porții
5 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Salata de fasole boabe-petitchef
Salata de fasole boabe-petitchef
4 porții
55 min
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Crochete de fasole alba
Crochete de fasole alba
4 porții
30 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Tarta cu ciocolata si fasole rosie
Tarta cu ciocolata si fasole rosie
10 porții
35 min
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Enchilada vegetariană
Enchilada vegetariană
4 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

Bucura-te de verde, mananca fasole verde! Bucura-te de verde, mananca fasole verde! Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica? Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează