Cozonac pufos, cu nuci

De
(4.44/5 - 1292 voturi)
147 comentarii


  • Cozonac pufos, cu nuci
  • Cozonac pufos, cu nuci, Poza 2
  • Cozonac pufos, cu nuci, Poza 3
Tipul rețetei: Desert
Numarul de porții: 8 porții
Timpul de preparare: 2 ore
Timpul de gătire: 45 minute
Gata în: 2 h, 45 m
Dificultate: Ușor

Ingrediente:

pentru 3 cozonaci

1 kg faina

50 g drojdie

400 g zahar

500 ml lapte

100 ml ulei

6 oua

coaja de la o lamaie

1 l-ta rom

3-4 buc de rahat

2 lg cacao

nuca macinata

vanilie

1 praf de sare

Preparare:

Se cerne faina de 2-3 ori.

Preparam maiaua din drojdie+ 2 lg faina+ 50 ml lapte.

Se dizolva zaharul ( 350 g)si vanilia in restul de lapte, caldut.

Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie.

Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat..framantand continuu..la sfarsit, adaugam uleiul..si mai framantam cca 5 minute. Lasam la dospit, 1 h.

Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul.


Se portioneaza aluatul in 3 parti egale.

Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar...si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.

Au iesit extraordinar de pufosi, fara bataie de 30 minute, pana-ti ies ochii din cap :))

Cred ca secretul consta in utilizare ingredientelor la temperatura camerei..si in eliminarea albusurilor din aluat ( se folosesc la umplutura). Parerea mea!


Printează paginaAdaugă la favorite
De LiaLia

Punctează această reţetă:

Comentarii:

4 / 5
Postat 11/04/2015, 00:27

Am încercat prima dată cu 500 g de făină. 25 g de drojdie proaspătă 3 ouă mari, zahăr 150g. Lapte am pus 200 ml. Unt topit amestecat cu ulei, mi-e mi-a cerut aluatul cam 130 ml. Și în rest totul la jumătate de cum scrie rețeta. Secretul cozonacului. Toate ingredientele să fie la temperatura din bucătărie. Cu câteva ore bune înainte. Căldură să fie constantă de când se începe până când se racesc.tăvile să fie și ele puțin călduțe când se pune aluatul.eu l-am copt cu o oală de apă jos.am cuptor electric. 175 grade. După 30 min se face proba. Când se pregătește plamadetul sau maiaua, drojdia să fie proaspătă și ea tot la temperatura camerei. Ținută Înainte. Laptele călduț. Nici rece nici fierbinte. Numai crește. Ulei și untul să fie călduț. Eu l-am frământat 15 m. Și principal faina cernută.

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
4 / 5
Postat 30/12/2014, 13:55

E f bine, eu prefer in loc de ulei unt topit sau unt+ulei. In rest e buna reteta, cozonaii cresc si ies pufosi intr-adevar fara framantat indelung. Dar in afara de ingrediente la temperatura camerei mai conteaza drojdia (cu cea uscata de la plic Dr Oetker n-am dat niciodata gres), in bucatarie sa fie cald si cand cresc si dupa ce sunt scosi, mai conteaza si cat se lasa la dospit (daca cresc prea mult se vor lasa la cuptor), si temperatura cuptorului. Succes!

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
1 / 5
Postat 28/07/2013, 16:59

Comentarii false daca intradevar ati fi facut cozonacul ati fi spus ca nu e bun aluatul e imposibil sa iti iasa cu tot laptele ala si la cozonac nu se foloseste iaurt pentru a iesi pufos ci iaurt nu incercati acest aluat pentru ca nu o sa va iasa nimic

(1) (1) Abuz
1 / 5marius09
Postat 08/12/2013, 21:41

Corectati reteta la 1 kg de faina 50 grame drojdie e foarte putina. nu o sa creasca. ce draku cozonaci ati facut voi aia de ati lasat comenturi ok.??? sau si aici comentariile sunt lasate favorabil de admini??? hmmmm

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 08/04/2015, 14:31

Invata Acum Gratis Sa Faci Bani Pe Net!
Ai nevoie de bani? Nu astepta sa vina ei la tine! Vezi GRATIS
un video de 10 minute cum sa faci bani. www.thepiratetrader.ro/aff051.html

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
Eva_S
5 / 5Eva_S
Postat 16/10/2014, 13:42

Perfect trebuie mai multa drojdie 100gr.ceea uscata ,cu ceea proaspate nu creste,si trebuie 8 oua la 1 kg.faina,si cel putin 100gr, unt topit cu care se framinta la sfirsit

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 23/12/2013, 22:41

Mi se pare cea mai comoda abea astept sa l fac maine si sunt convinsa ca o sa mi iasa.multumesc de reteta e singura care ma incinta din cite stiu si am facut.

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 23/12/2014, 15:43

A fost necesar mai mult de 1 kg de faina. Am adaugat 200 g faina, aprox 5 g mai mult drojdie uscata si un baton de unt topit de 113 g. reteta este excelenta

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
click aici pentru a vedea toate comentariile (147)

Întrebări:


Rețete inrudite


Rețete


Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseMerele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă

Planificator de meniu

Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Miligrame (mg)
Gram (g)
Ounce (oz)
Pound (lb)
Kilograme (kg)
Millilitri (ml)
Centilitri (cl)
Decilitri (dl)
Litry (l)
Grade Fahrenheit (°F)
Grade Celsius (°C)
(c) Madeinwork | Mențiuni legale