Produsele afumate intre Da si NuCarnea afumata de porc sau de vita este tentanta; aroma bogata, mirosul de fum sunt ispite la care cu greu poti rezista. Se pare ca, daca mancam ocazional carne afumata, sanatatea noastra nu va fi afectata ca atunci cand am consuma acest tip de carne ca parte integranta a unui stil de viata.
S-a constat ca nu carnea in sine este periculoasa, ci procesul de afumare.


Iata si de ce:

Mezelurile afumate si sarate contin adesea o cantitate considerabila de sodiu. Aditivii care se adauga la carne si care ofera aroma si contribuie la dezvoltarea unei cruste, de multe ori contin sare ca ingredient principal. In plus, unele tipuri de carne sunt sarate inainte de a fi afumate. Consumand prea mult sodiu se mareste riscul de a dezvolta tensiune arteriala ridicata, un factor cheie de risc pentru bolile cardiovasculare. In general, mezelurile sunt alimente nesanatoase, care contin cantitati mari de apa mascate de aditivi alimentari, soia, amidon, coloranti alimentari, deci varianta lor afumata nu are cum sa fie decat tot una periculoasa pentru sanatate.

Agentii cancerigeni, substantele chimice care pot cauza cancer, constituie o alta problema atunci cand vine vorba de consumul de carne afumata. Procesul de afumare aduce o serie de efecte asupra carnii si a preparatelor din carne: actiunea antioxidanta, imbogatire a aromei produsului, suculenta si fragezimea acestuia crest, etc. In ciuda acestor beneficii, alimentele afumate prezinta si anumite riscuri pentru sanatate. Cele mai toxice substante din fum sunt dioxinele si hidrocarburile policiclice. Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP sau PAH) sunt cancerigeni genotoxici si pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si uscare sau prin poluarea mediului (particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).

HAP pot juca un rol in riscul de a dezvolta cancer pancreatic, colorectal si de prostata. Conform studiilor efecutuate HAP s-a observat ca sunt vinovate de aparitia cancerului la animale, dar pan acum este dificil de evaluat efectul acestor substante chimice asupra oamenilor. Cercetarile continua.

O afumare corecta se obtine intr-un focar plasat in afara incintei de afumare, iar pentru afumare se foloseste doar lemne. Fumul generat in acest focar este colectat si transmis in spatiul de afumat printr-o teava.