Cum sa utilizam pastaia de vanilie

Vanilia (Vanilla planifolia) familia „Orchidaceae” este o planta cu miros placut din categoria mirodeniilor. Este un condiment dulce si foarte aromat folosit la gatit pentru a da preparatelor un parfum irezistibil.

In comert gasim mai multe tipuri de vanilie, insa nu toate sunt la fel de sanatoase. Trebuie sa facem distinctia intre zaharul vanilat, obtinut din amestecul zaharului farin cu batoane de vanilie naturale si cel vanilinat, rezultat din amestecul zaharului cu vanilina sintetica, de calitate inferioara. Vanilina este un preparat artificial, pe care il gasim sub forma unei pulbere cristaline sau a unei solutii.

Esenta de vanilie se obține printr-un proces industrial de macerare a pastailor in alcool. Datorita aromei sale destul de intense, cateva picaturi sunt suficiente pentru prepararea deserturilor.

Folosita in exclusivitate la dulciuri, vanilia este adaugata la prajituri, biscuiti, budinci si deserturi. Are o afinitate deosebita pentru ciocolata.

Vanilia adevarata este foarte aromata, cu o aroma exotica, memorabila. Gustul reflecta mirosul, dulce si floral.

Pentru a pregati deserturi parfumate va recomandam sa cumparati intotdeana pastai si aca nu stiti cum sa scoateti semintele, am pregatit pentru voi un material video.

Cum se foloseste pastaia de vanilie?

Pastaia cuprinde mii de seminte mici, negre, care vor da preparatelor aroma delicata de vanilie. Semintele se extrag printr-o operatie foarte simpla: in primul rand se taie pastaia pe lungime. Dupa, se razuie pulpa cu ajutorul unui cutit. In interiorul pulpei se afla semintele, pe care trebuie sa le adaugati la reteta dvs.