Petitchef

- CLAPONUL - CHAPON

- CLAPONUL - CHAPON
CLAPONUL: prima atestare a existen?ei claponului dateaz? din anul 162 I.Cr. în Roma antic?.
Ce este claponul: un pui de g?ina de sex masculin ie?it din ou iarna tîrziu ?i selec?ionat primavara dintre cele mai frumoase exemplare. Acesta, dup? împlinirea vîrstei de 9 s?pt?mîni este castrat. Îngrijirea ?i hrana adecvat? produce apari?ia straturilor sub?iri de gr?sime în interiorul ?esutului muscular. Aceasta duce la fr?gezirea c?rnii ?i la un gust deosebit.
Claponul poater fi t?iat numai dup? depa?irea vîrstei de 150 de zile, ?i o greutate de minim 3,1 kg.
În general el este preg?tit pentru vînzare, în preajma Cr?ciunului.
?i la noi în ?ar? au existat cresc?tori renumi?i de claponi ?i exista o pia?a important?. În timpul regimului comunist îns?, a disp?rut cu totul ?i chiar mult? lume nu ?tie nimic despre clapon ?i n-a gustat nici-odat? din carnea acestuia. Poate c? în viitor cresc?torii de p?s?ri se vor gîndi ?i la produc?ia de claponi.

În cele ce urmeaz? v? prezint o re?et? simpl? pentru prepararea claponului.

Compozi?ie: 1 clapon de 3 kg, 1,5 l sup? de pui, 1 kg cartofi, 2-3 cepe mari albe, 4-5 c??ei de usturoi, 2 ro?ii mari, 1 ardei gras verde, 3 r?murele cimbru, 2 foi de dafin, 50 ml vin alb sec, 10 ml ulei de m?sline, sare, piper.

Preparare: Face?i o sup? de pui sau g?in?, bine condimentat? cu foi de dafin, sare ?i piper ?n care pune?i claponul ?ntreg sau buc??i ?i fierbe?i 15 minute.

Scoate?i claponul din sup?, s?ra?i ?i pip?ra?i bine, pune?i într-o tav? uns? cu unt ?i acoperi?i totul cu o folie de aluminiu. Pune?i la cuptorul bine încins, pentru 1 or? ?i jum?tate.

Garnitura: T?ia?i cartofii în felii sub?iri, sau pai, toca?i cepele, t?ia?i ardeiul (f?r? sîmburi) în feliu?e sub?iri, ro?iile cur??ate de pieli?? se taie ?i ele buc??i. Pune?i totul într-o tav?, ad?uga?i usturoiul zdrobit, foile de dafin, r?murelele de cimbru, uleiul de m?sline ?i vinul alb, acoperi?i cu o folie de aluminiu ?i pune?i la cuptor pentru 15-20 de minute.

Se recomand? un vin alb demisec.










Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 


Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!


Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează