CLAPONUL: prima atestare a existen?ei claponului dateaz? din anul 162 I.Cr. în Roma antic?.
Ce este claponul: un pui de g?ina de sex masculin ie?it din ou iarna tîrziu ?i selec?ionat primavara dintre cele mai frumoase exemplare. Acesta, dup? împlinirea vîrstei de 9 s?pt?mîni este castrat. Îngrijirea ?i hrana adecvat? produce apari?ia straturilor sub?iri de gr?sime în interiorul ?esutului muscular. Aceasta duce la fr?gezirea c?rnii ?i la un gust deosebit.
Claponul poater fi t?iat numai dup? depa?irea vîrstei de 150 de zile, ?i o greutate de minim 3,1 kg.
În general el este preg?tit pentru vînzare, în preajma Cr?ciunului.
?i la noi în ?ar? au existat cresc?tori renumi?i de claponi ?i exista o pia?a important?. În timpul regimului comunist îns?, a disp?rut cu totul ?i chiar mult? lume nu ?tie nimic despre clapon ?i n-a gustat nici-odat? din carnea acestuia. Poate c? în viitor cresc?torii de p?s?ri se vor gîndi ?i la produc?ia de claponi.
În cele ce urmeaz? v? prezint o re?et? simpl? pentru prepararea claponului.
Compozi?ie: 1 clapon de 3 kg, 1,5 l sup? de pui, 1 kg cartofi, 2-3 cepe mari albe, 4-5 c??ei de usturoi, 2 ro?ii mari, 1 ardei gras verde, 3 r?murele cimbru, 2 foi de dafin, 50 ml vin alb sec, 10 ml ulei de m?sline, sare, piper.
Preparare: Face?i o sup? de pui sau g?in?, bine condimentat? cu foi de dafin, sare ?i piper ?n care pune?i claponul ?ntreg sau buc??i ?i fierbe?i 15 minute.
Scoate?i claponul din sup?, s?ra?i ?i pip?ra?i bine, pune?i într-o tav? uns? cu unt ?i acoperi?i totul cu o folie de aluminiu. Pune?i la cuptorul bine încins, pentru 1 or? ?i jum?tate.
Garnitura: T?ia?i cartofii în felii sub?iri, sau pai, toca?i cepele, t?ia?i ardeiul (f?r? sîmburi) în feliu?e sub?iri, ro?iile cur??ate de pieli?? se taie ?i ele buc??i. Pune?i totul într-o tav?, ad?uga?i usturoiul zdrobit, foile de dafin, r?murelele de cimbru, uleiul de m?sline ?i vinul alb, acoperi?i cu o folie de aluminiu ?i pune?i la cuptor pentru 15-20 de minute.
Se recomand? un vin alb demisec.