Cele mai bune 10 legume preparate la gratar

Daca veti inlocui, chiar si virtual, imaginea mai sus creata, cu peste in loc de carne grasa, iar alaturi veti pune legume, veti transforma o bomba calorica, intr-un meniu sanatos si benefic.

Cu totii iubim gratarul, mai bine zis carnea la gratar, gustul ei este inconfundabil si parca ar da dependenta.

Noi va propunem sa schimbati un pic datele problemei si sa vedem daca sunteti multumiti de ceea ce veti manca.

Iata care sunt cele mai bune legume preparate la gratar:

  1. Sparanghelul - a fost denumit regele legumelor la gratar. Are o textura placuta si o aroma inconfundabila. Incercati sa adaugati un pic de mujdei de usturoi peste sparanghelul facut la gratar si veti crea magie in farfurie.
  2. Cartofii – sunt deosebiti daca sunt facuti la un gratat acoperit (cu capac), fara sa fie nevoie sa ii invelim in folie de aluminiu. Frecati cartofii cu putin ulei de masline, condimentatii cu sare si piper. Puneti-i pe gratar si inchideti capacul. Vor fi gata dupa 45 min. sau o ora.
  3. Porumbul – la noi cred ca este cea mai putin utilizata leguma la gratar, insa gustul sau este minunat daca dupa ce s-a copt este frecat cu putin unt si sare.
  4. Ceapa – nici o alta leguma nu-si schimba mai mult gustul pe gratar, decat ceapa, din iute si patrunzator in dulce si moale. Pentru a se face mai repede la gratar, taiati ceapa transversal in felii de maxim 1 cm si introduceti rondelele pe tepuse de lemn. Atentie la timpul de gatire! Sunt gata cand marginile au inceput sa se inchida la culoare (nu sa se arda) si interiorul devine moale.
  5. Zucchini sau dovlecelul – se prepara rapid daca este taiat in rondele de max. 1 cm sau fasii lungi si subtiri. Dupa ce este copt puteti adauga sare si piper sau il puteti marina intr-un sos iute inainte de a-l pune pe grill.
  6. Tomatel e – sunte delicioase la gratar daca sunt pregatite dupa urmatoarea reteta: taiati-le in jumatate, pe latime, puneti-le pe gratar cu fata in jospentru 3-4 minute, apoi peste partea care a fost facuta adaugati un pic de pesto si lasati-le pentru inca 3-4 min pe gratar pe cealalta parte.
  7. Radicchio. Cand vine vorba de aceasta leguma, taberele sunt impartie: unii il considera prea amar, altii il iubesc tocmai pentru aceasta calitate. Iata cum se prepara: taiati radicchio in 4 pe lungime, puneti-le pe un platou si stropiti-le cu ulei, adaugati sare si piper. Bagati vasul la frigider pentru cel putin 30 min, amestecand din cand in cand, pentru ca marinata sa intre bine in toate frunzele. Scoateti de la frigider, scurgeti bine de sos si puneti pe gratarul incins pentru 7-8 minute. Intoarceti-le din 2 in 2 minute ca sa nu se innegreasca prea tare.
  8. Ardeiul gras – se poate face in doua modalitati: intreg, pana cand pielea s-a carbonizat si poate fi indepartata rapid sau taiat in bucati si lasat pe gratar pana cand marginile incep sa se inchida la culoare.
  9. Vinetele - unii le iubim doar gatite simplu si asezonate cu sare si putin piper, altii le preferam taiate in rondele de 2 cm grosime, scufundate inainte de a fi puse pe grill, intr-o marinata (o combinatie de otet balsamic, usturoi, busuioc si ulei de masline).
  10. Fasolea verde - poate ca nu credeti, dar fasolea verde, cu conditia sa fie foarte cruda, este fantastica gatita la gratar. Cerinta spune ca trebuie sa fie pusa intr-un cosulet de metal (gen sita) pe gratar pentru a le intoarce mai usor si pentru a nu se pierde. Dupa ce s-a facut, adaugati un pic de ulei de masline, sare si piper. Sau poate le preferati scaldate in mujdei de usturoi?

Combinati legumele dupa bunul plac. Sortimentul de carne sau de peste ramane la alegerea dumneavoastra, insa cel mai potrivit pentru gratar este somonul sau codul. Pentru o varianta rapida puteti opta pentru frigarui, combinand carne sau peste cu legume. Pentru sugestii alegeti din retetele de mai jos.