Anghinarea de IerusalimTopinambur, marul de pamant, radacina soarelui este o planta erbacee, inrudita indeaproape cu floarea soarelui. Tuberculii plantei seamana intr-o anumita masura cu cartofii si nu are nicio legatura cu Ierusalimul.

In tara noastra este cunoscut drept Nap sau morcov porcesc.


Coaja napului poate fi maro deschis, violet, alb sau rosu si poate fi consumata dar este foarte bine spalata. Are gust asemanator cartofilor si o usoara aroma de nuca. Spre deosebire de cartofi, anghinare de Ierusalim poate fi consumata cruda in salata.



Mai poate fi aburit, fiert, la gratar, prajit sau chiar microundelor, la fel ca si cartofii. Se poate praji ca si cartofii pai, se poate face piure, se poate adauga si fierbe in ciorbe, tocanite, supe sau ca orice fel de garnitura langa carne.
Se mai face si dulceata din topinambur si chiar exista deja pe piata "magiun din napi".

Anghinarea de Ierusalim este foarte bogata in fibre, potasiu, fier, fosfor si vitamina C, contine tiamina (B1) care ajuta bacteriile bune din intestin sa creasa, ajuta digestia. Este bogata in insulina, oligozaharida ce contine fructoza care controleaza zaharurile din organism. Desi nu creste energia din organism, anghinarea imbunatateste sistemul imunitar si tine sub control glicemia.

Aproape toate substantele, vitaminele si mineralele pe care le contine, sunt baza mai multor bauturi energizante. In Germania se produce un sortiment de bautura alcoolica numit “Topinambur” sau “Rossler”, deoarece planta contine o cantitate impresionanta de lichior.

In Franta, tuberculii anghinarei de Ierusalim sunt un ingredient des intalnit in salatele si se prepara chiar o supa crema din ei