Mestecati corect alimentele, pentru ca stomacul nu are dinti!

Masticatia reprezinta un moment foarte important al actului alimentar, prin care se maruntesc alimentele, se amesteca cu saliva si se initiaza astfel procesul de digestie.

Masticatia este singura etapa a acestui proces in care avem un oarecare control, intrucat astfel putem scurta sau lungi timpul alocat digestiei, influentand stomacul sa „munceasca” mai mult sau mai putin pentru a descompune bolul alimentar.

Masticatia corecta se impune din mai multe motive:

  • pentru a creste suprafata de contact a alimentelor cu sucurile digestive (salivare, gastrice, pancreatice, biliare etc).;
  • pentru a facilita digestia si absorbtia nutrientilor din alimente in segmentele tubului digestiv;
  • pentru a reduce perioada de tranzit intestinal;
  • pentru a initia secretia de sucuri gastrice in segmentele tubului digestiv (prin intermediul receptorilor din cavitatea bucala) si pentru a pregati digestia si absorbtia;
  • pentru a incepe si chiar finaliza digestia glucidelor in cavitatea bucala;
  • pentru a produce saliva abundenta cu rol deosebit si in pastrarea igienei bucale.

In plus, s-a constatat ca atunci cand oamenii – indiferent daca sunt normoponderali sau obezi – mesteca mai mult la masa, ei ingera mai putine calorii si au un nivel sanguin mai bun al hormonilor secretati in intestin. In afara faptului ca inghitind alimentele aproape nemestecate ne privam de gustul si savoarea lor, ajungem sa mancam mai mult decat ne-ar fi necesar, ceea ce conduce in cele din urma la exces ponderal.

Este indicat sa mestecam alimentele pana cand se fluidifica adica pana cand toate bucatile sunt fragmentate si amestecate cu saliva. Fiecare inghititura de mancare trebuie mestecata cel putin 10 secunde. Saliva contine enzime digestive care predigera alimentele, usureaza munca stomacului si favorizeaza absorbtia optima a nutrientilor din alimente.

Un alt motiv, pentru care se recomanda sa mesteci bine, fiecare imbucatura, este acela ca vei avea o digestie mai buna. Bolul alimentar, cu cat este mai bine mestecat, solicita mai putin stomacul si ajuta la un bun tranzit intestinal. Prin urmare, luati inghituri mici si mestecati mult!

Nu uitati: Stomacul nu are dinti, asa ca mestecati, mestecati si iar mestecati!