“Orange wine”/Vinul portocaliu – al 4 lea vinAlb, rosu, rose nu mai sunt cele 3 tipuri de vinuri cunoscute. „Al patrulea vin”, vinul portocaliu si-a castigat numele datorita culorii, si nu contine citrice. Se bucura de o popularitate in crestere si a fost votat bautura anului 2017.

Vinul portocaliu a castigat rapid popularitate in intreaga lume. Ritz din Londra a adaugat chiar si cinci vinuri portocalii pe lista sa de vinuri de inalta calitate, incluse in “Livre du Vin”.

Vinul portocaliu a primit acesta denumire datorita culorii si nu pentru ca ar fi preparat din citrice. La procedeul de preparare, cojile strugurilor nu se indeparteaza cum se face in cazul celorlalte tipuri de vinuri, ci sunt lasate in bautura intre perioade cuprinde intre o saptamana si 1 an pentru a se obtine aroma si culoarea caracteristica.




Acest procedeu cunoscut drept „contacul cu coaja”, produce tanini. Aditivii, inclusiv drojdiile, sunt utilizate rar, ceea ce face ca vinurile portocalii sa fie considerate a fi pline de prospetime, mai aromate, cu accente spre nuca si fructe.

Sunt potrivite pentru o multime de preparate culinare incepand cu platouri de branzeturi sau se pot servi alaturi de mancaruri indiene, etiopiene sau marocane.

Intrucat nu se produce in cantitati industriale, comparativ cu celelalte tipuri, se va gasi comercializat in magazine de specialitate, reustaurante sau crame.
Italia si Slovenia se remarca drept unele dintre cele mai mari producatoare de vin portocaliu. La noi in tara l-am descoperit la Crama Liliac si la Crama Bauer.