Sosul Velouté si derivatele sale

Sosul Velouté este ruda cu Béchamel-ul, preparat din rantas, dar cu adaus de fond alb de peste, pui sau vitel in locul laptelui, face parte dintre cele cinci sosuri-mama ale gastronomiei europene.

Cele cinci tipuri principale de sosuri, care stau la baza crearii mai multor tipuri de alte sosuri sunt sosul Bechamel, sosul Velouté, sosul brun-spaniol, sosul tomat si sosul olandez. Clasificarea acestora in “mame ale sosurilor” s-a facut de catre celebrul bucatar si teoretician francez Antonin Carême.

Sosul Velouté este un sos alb, catifelat si se foloseste ca atare pentru preparate din carne de pasare, peste si fructe de mare si mai rar alaturi de legume, miel si vitel, in acelasi timp, este baza altor sosuri, cum este cel german. Termenul „velouté” provine din limba franceza, care inseamna „catifea”.

In functie de tipul de supa folosit, acest sos poate fi transformat in:

  • Sos tomat – se adauga 2-3 linguri de pasta de roşii, imediat după obtinerea rantasului. Dupa incorporarea fondului, se adauga si rosii tocate.
  • Sos Aurore – este pe baza de fond de peste, colorat cu pasta de tomate.
  • Sos Allemande – este pe baza de fond de vitel, imbogatit cu galbenuşuri de ou si ciuperci fin tocate. Se asezonează cu suc de lamaie si nucsoara rasa sau piper alb.
  • Sos Poulette – este un sos Allemande preparat cu fond de ciuperci, condimentat cu suc de lamaie si patrunjel.
  • Sos Supreme – se adauga suplimentar smantana.
  • Sos Bercy – se face din sos Velouté preparat pe baza de fond de peste la care se adauga hasme, vin alb, suc de lamaie si patrunjel.
  • Fausse meunière – peste sosul Velouté gata preparat, inainte de servire se adauga 3 linguri de suc de lamaie si 2 linguri de patrunjel tocat.