Taro este considerata una dintre primele plante cultivate din istoria omenirii. Este un aliment de baza in Africa, India si Oceania, dar poate fi gasit peste tot in Japonia, Egipt, Surinam, in Statele Unite, Fiji si Spania.
Taro este numele comun al tuberculilor ce apartin speciei Colocasia esculenta din familia Araceae. Cea mai comuna forma este dasheen, iar planta este cunoscuta sub numele de "urechi de elefant" datorita formei largi a frunzelor. Mai este utilizata ca si planta ornamentala.
Frunzele, radacinile si tuberculii pot fi folosite ca ingrediente alimentare, cu conditia sa fie fierte. Taro este necomestibila in stare cruda, fiind toxica, datorita prezentei oxalatului de calciu si a unor cristale. Toxina este redusa la minim prin fierbere sau prin inmuiere daca este lasata, peste nopate, in apa rece. La fierbere se adauga si bicarbonat de sodiu.
Invelisul paros de pe suprafata sa seamana cu invelisul unei nuci de cocos. Stratul exterior paros trebuie indepartat cu prudenta, deoarece sucurile secretate de radacina Taro pot duce la iritarea pielii. Prin urmare, se recomanda ca la curatarea tuberculului sa se utilizeze manusi de cauciuc.
La fel ca si cartoful, radacina Taro poate fi preparata intr-o varietate de moduri, inclusiv fierbere, prajire si coacere. In Hawaii este folosit pentru a face celebrul POI – un preparat obtinut prin zdrobirea radacinei taro fierte sau coapte in prelabil, la care se adauga apa pana cand se obtine un fluid foarte vascos. In functie de constitenta sa, POI este cunoscut sub numele de "un deget", "doua degete," sau "trei degete", facand aluzie la cat de multe degete sunt necesare pentru utiliza pentru a fi consumat.
Beneficiile pentru sanatate ale Taro includ capacitatea sa de a imbunatati digestia, reduce nivelul de zahar din sange, previne anumite tipuri de cancer, protejeaza pielea, imbunatateste circulatia sangvina, ajuta la scaderea a tensiunii arteriale, ajuta sistemul imunitar.
Radacina Taro contine o multitudine de compusi organici, minerale, vitamine care sunt esentiale pentru sanatatea umana.
O singura portie de Taro contine 27% din necesarul zilnic de fibre alimentare, cu rol important in mentinerea sanatatii gastro-intestinale. Deoarece reglementeaza eliberarea de insulina si glucoza in organism, fibrele alimentare reduc sansele de a dezvolta diabet zaharat.
Nivelurile mari de vitamina A, vitamina C si diversi antioxidanti fenolici gasiti in radacina Taro stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva radicalilor liberi.
Radacina Taro contine betacaroten si criptoxantina, antioxidanti care ajuta la imbunatatirea vederii sau lupta impotriva degenerarii maculare (cataractei).
Pe langa multiplele beneficii de sanatate oferite, un singur lucru trebuie semnalat - radacina Taro are un continut caloric extrem de ridicat. Fiecare 100 de grame contine 112 calorii, si prin urmare nu este recomandata celor care incearca sa piarda in greutate.
Deoarece poate provoca pietre la rinichi, Taro se va consuma cu lapte sau alaturi de alimente bogate in calciu.
Comentarii:
Am cosumat acest aliment care are gust de cartof dulce si la noi e mai scump decat un cartof obisnuit,intrucat am fost crescut cu cartofi,se mai numesc barabule,,,raman la cartofi in continuare
Pentru Vasilica... Eu folosesc manelel in cura de slabire. Cum aud una cum imi vine sa vomit...
...ARE DREPTATE careva...AVEM URZICI,STEVIE,BURETI DE TOATE CULORILE SI MARIMILE,IERBURI LA FEL...NE TREBUIE ....taro....murim fara fructe de mare(!!!SIC!!),TARO (SIC!!!)SI ALTI CAI VERZI PE PERETI!!! MANANC CU DEOSEBITA PLACERE(SI GATESF!!!,DESIGUR!!!),ANGHINARE,sparanghel, rucola,capere,alte bunataturi piperate ca si pret!!dar,se poate trai si doar CU APA,PAINE SI manele
Ne cacam pe el de Taro ! Avem ce manca in Romänia nu trebuie sa mancam cacat necunoscut sa ne ia dracu!
Articol scris anume pentru prosti (ignoranti). Daca n-ar exista prostii, inteligentii ar muri de foame!
Doamna care a facut observatiile de mai jos, trebuie sa se hotarasca: este ori urolog, ori oftalmolog. Si, daca tot stie ce spune, ar trebui sa stie ca un bun nivel al calciului in organism PREVINE formarea calculilor (pietrelor) renali, nu predispune LA formarea lor. Important este sa nu ai calciu in exces.
Taro NU se va consuma cu lapte sau alaturi de alimente bogate in calciu pentru ca predispune formarea pietrelor la rinichi compuse din oxalat de calciu, sunt urolog si stiu ce spun!
Degenerarea maculara e cu totul altceva decat cataracta, sunt oftalmolog si stiu ce spun.