Taro - una dintre cele mai vechi plante cultivate

Taro este considerata una dintre primele plante cultivate din istoria omenirii. Este un aliment de baza in Africa, India si Oceania, dar poate fi gasit peste tot in Japonia, Egipt, Surinam, in Statele Unite, Fiji si Spania.

Taro este numele comun al tuberculilor ce apartin speciei Colocasia esculenta din familia Araceae. Cea mai comuna forma este dasheen, iar planta este cunoscuta sub numele de "urechi de elefant" datorita formei largi a frunzelor. Mai este utilizata ca si planta ornamentala.

Frunzele, radacinile si tuberculii pot fi folosite ca ingrediente alimentare, cu conditia sa fie fierte. Taro este necomestibila in stare cruda, fiind toxica, datorita prezentei oxalatului de calciu si a unor cristale. Toxina este redusa la minim prin fierbere sau prin inmuiere daca este lasata, peste nopate, in apa rece. La fierbere se adauga si bicarbonat de sodiu.

Invelisul paros de pe suprafata sa seamana cu invelisul unei nuci de cocos. Stratul exterior paros trebuie indepartat cu prudenta, deoarece sucurile secretate de radacina Taro pot duce la iritarea pielii. Prin urmare, se recomanda ca la curatarea tuberculului sa se utilizeze manusi de cauciuc.

La fel ca si cartoful, radacina Taro poate fi preparata intr-o varietate de moduri, inclusiv fierbere, prajire si coacere. In Hawaii este folosit pentru a face celebrul POI – un preparat obtinut prin zdrobirea radacinei taro fierte sau coapte in prelabil, la care se adauga apa pana cand se obtine un fluid foarte vascos. In functie de constitenta sa, POI este cunoscut sub numele de "un deget", "doua degete," sau "trei degete", facand aluzie la cat de multe degete sunt necesare pentru utiliza pentru a fi consumat.

Beneficiile pentru sanatate ale Taro includ capacitatea sa de a imbunatati digestia, reduce nivelul de zahar din sange, previne anumite tipuri de cancer, protejeaza pielea, imbunatateste circulatia sangvina, ajuta la scaderea a tensiunii arteriale, ajuta sistemul imunitar.

Radacina Taro contine o multitudine de compusi organici, minerale, vitamine care sunt esentiale pentru sanatatea umana.

O singura portie de Taro contine 27% din necesarul zilnic de fibre alimentare, cu rol important in mentinerea sanatatii gastro-intestinale. Deoarece reglementeaza eliberarea de insulina si glucoza in organism, fibrele alimentare reduc sansele de a dezvolta diabet zaharat.

Nivelurile mari de vitamina A, vitamina C si diversi antioxidanti fenolici gasiti in radacina Taro stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva radicalilor liberi.

Radacina Taro contine betacaroten si criptoxantina, antioxidanti care ajuta la imbunatatirea vederii sau lupta impotriva degenerarii maculare (cataractei).

Pe langa multiplele beneficii de sanatate oferite, un singur lucru trebuie semnalat - radacina Taro are un continut caloric extrem de ridicat. Fiecare 100 de grame contine 112 calorii, si prin urmare nu este recomandata celor care incearca sa piarda in greutate.

Deoarece poate provoca pietre la rinichi, Taro se va consuma cu lapte sau alaturi de alimente bogate in calciu.