Mamaliga cu malai,
Cum te pun,asa sa stai !
Ei dragii babii,e mult de cand ma jucam cu neastamparatii de varsta mea,jocul asta .
Unul spunea descantecul si ceilalti trebuiau sa inghete precum statuile.
Primul care misca,radea,sau doar schita un gest,lua pedeapsa.
Timpul a trecut si singura mea legatura cu malaiul,acum e mamaliga.
Malaiul asta copt despre care va povestesc,se poate face din orice mamaliga "de ieri",in nevoia noastra de reciclare superioara.
Eu am facut o mamaliga mai vartoasa din Farina de parga.
Faina de parga e lucrare mare.
Porumbul se lasa pe cocean ,se usca si se tine in loc ferit si racoros.
Ferit de cine ?
Pai de Mickey Mouse desigur.
Se pune apoi porumbul pe soba la uscat si prajit.
Pe soba de tabla din bucataria bunicii.
Aia in care focul se face cu lemne,podeaua e lipita cu lut,de grinda atarna manunchiuri de cimbru,marar si busuioc uscat si unde pe lavita doarme motanul.
Se grijeste malaiul sa nu se arda.Trebuie doar sa se prajeasca usor.
Se macina apoi boabele ,iar faina se da prin sita....si iaca Faina de parga.
Din faina asta se face o mamaliga cu gust de ....
Nu va pot spune ce gust are,pentru ca nu se poate descrie.Dar daca mancati o data o sa stiti sigur ce gust are Simplitatea.
Asa si sa revenim la oile noastre.
Mamaliga se toarna in strat subtire intr-o tava pe hartie de copt.
Se lasa la rece pana a doua zi.
Apoi o taiati in fasii,patrate,cercuri,stelute,sau cum va place.
Transferam bucatile de mamaliga in alta tava,tot pe hartie de copt, picuram putin ulei pe fiecare bucata si le dam la cuptor la 200 grade pana se rumenesc frumos.
Malaiul copt poate fi servit simplu, cu lapte,smantana,oua,branza.
Poate inlocui foarte bine crutoanele de paine .
Eu l-am folosit ca garnitura langa o Varza a la Cluj.
Ati mancat malaiul ?Atunci va invit la o Tropotita :