Acum câteva luni voiam s? mergem s? mânc?m ni?te tapas la un restaurant spaniol. Pe lâng? tapas de tot felul aveau ?i ni?te pintxos senza?ionale. Pincho, sau Pintxo este varianta basc? a bruschettei - o felie de pâine, de obicei baghet?, cu diferite topping-uri (amestec de ingrediente diferite care se pune peste felia de pâine). Pintxo-urile erau ceva nou pentru noi. Am comandat unele cu ficat de gâsc?, cu scoici St.Jacques ?i cu carne de vit? cu diferite chutney-uri. Sun? apetisant, nu? Dar ce gustoase erau! N-am reu?it s?-mi scot pintxo-urile din cap, ?i am încercat s? fac ?i eu unele, a?a mai simple, ca pentru acas?. Nu voiam s? g?tesc carne, a?a c? am luat ni?te champignons.
Pintxo cu ciuperci
Ingrediente:
6 felii de baghet? t?iat? pu?in diagonal
2 linguri ulei de m?sline
250 gr. champignon, de preferin?? închise la culoare
pu?in? ceap?
1 c??el de usturoi
100 ml smântân? lichid?
20 ml cognac
p?trunjel verde
2 linguri ulei
sare
piper
Mod de preparare:
Se cur??? ciupercile cu o perie sau ?erve?ele de buc?t?rie ?i se taie în buc??ele. Ciupercile nu se spal? cu ap?, deoarece absorb foarte mult? ap?.
Într-o tigaie se înc?lze?te uleiul, se adaug? ceapa ?i se c?le?te. Se reduce temperatura, se adaug? usturoiul ?i ciupercile ?i se c?lesc. Se stinge apoi cu cognacul ?i se adaug? smântâna. Se condimenteaz? cu sare ?i piper ?i se las? s? fiarb? pu?in la foc mic, pân? se reduce sosul cu o treime. Se ia de pe foc ?i se adaug? p?trunjelul verde tocat.
Între timp se preg?tesc feliile de pâine. Se stropesc cu ulei de m?sline ?i se pr?jesc într-o tigaie fierbinte pe ambele p?r?i, pân? devin rumenii.
Se a?eaz? feliile de pâine pe farfurie ?i se acoper? cu amestecul de ciuperci.