Americane, frantuzesti sau romanesti…tot clatite le numesti!

Si daca tot am deschis subiectul clatite, sa o luam cu inceputul, adica cu cele americane. Pancakes sunt clatitele servite de americani de obicei la micul dejun si se pot servi cu banane, iaurt, sirop de artar, miere sau o lista nenumarata de toppinguri. Ingredientele pentru a prepara clatite americane nu sunt diferite de cele pentru clatitele romanesti, difera doar cantitatile si timpul de coacere. Ei si da, sunt mai groase, mai reduse ca dimensiune si nu se impaturesc.

La polul opus se afla clatitele frantuzesti sau Crêpe Suzette. Legenda spune ca inventarea lor s-a nascut dintr-o greseala a lui Henri Charpentier, un ospatar de 15 ani, care le pregatea pentru Printul Edward of Wales. In aceea zi alcoolul a luat foc, flamband sosul si creand din intamplare un nou gust. Tot legenda spune ca s-ar fi denumit initial “Crepes Princesse”, dar printul Edward a insitat sa se numeasca Crêpe Suzette, dupa numele fiicei unui musafir al sau. Exista numeroase controverse cu privire la titulatura lui Suzette si se pare ca nu vom sti niciodata daca era o printesa, o fetita, amanta unui print, o actrita sau un personaj dintr-o piesa.

Pe de alta parte clatitele romanesti sunt printre cele mai populare deserturi, datorita faptului ca sunt simplu de realizat si nu necesita ingrediente sofisticate. Nu exista o legenda a lor si ca multe alte mancaruri, reteta clatitelor a fost imprumutata si adaptata de fiecare dintre noi in functie de ingredientele avute. Umplutura e cea mai variata si depinde de imaginatia fiecaruia dintre noi, de la gemuri, dulceata, ciocolata sau toppinguri, pana la branza, urda, ciuperci sau piept de pui.

Compozitia e cam in toate cazurile aceeasi: un ou, o lingura de faina, ulei, un praf de sare, 100 ml lapte rece si/sau apa plata sau carbogazoasa. Indiferent ca se ruleaza sub forma de tigara ori se impaturesc in 4, se mananca cu mare pofta si dispar din farfurie mai repede decat le-ai facut.

Spor la treaba si pofta buna va dorim!