20 de trucuri culinareHaideti sa vedem cateva sfaturi culinare, testate si care nu dau gres niciodata.
  • 1. Despre ou
  • Oul este mai usor de curatat daca in apa in care fierbe se adauga cateva picaturi de otet sau daca dupa ce l-ati fiert il puneti repede in alt vas cu apa rece si il tineti acolo 1-2 minute.

  • 2. Despre icre
  • Icrele pastrate in sare si ulei se desareaza daca se pun intr-un tifon si se tin in lapte sau in apa rece cam 1 ora. Se storc cu grija si se prepara.


    3. Despre albusuri
    Albusurile se bat mai bine daca ouale sunt proaspete si reci. In momentul cand va apucati sa le bateti, adaugati un praf de sare.

  • 4.Untul pentru prajituri
  • Se bate mult mai usor spuma daca il taiati in cubulete mici si il lasati la temperatura camerei cam 30 minute, pana se inmoaie.

  • 5.Despre supa
  • Obtineti o supa clara daca fierbeti totul la foc mic si de fiecare data cand luati spuma de carne, adaugati o lingura de apa rece.

    Daca ati pus prea multa sare in supa, ciorba, adaugati 3-4 cartofi cruzi taiati in doua si dati in clocot. Scoateti cartofii si daca toti ii puteti manca sau utiliza la un alt preparat.

    Daca in timpul fierberii supei lichidul scade foarte mult completati cu apa calda, nu cu apa rece intrucat tulbura supa si incetineste procesul de fierbere.

  • 6.Despre branza
  • Branza se desareaza mai usor daca o inveliti intr-un servet de hartie alba si o puneti peste seara intr-un vas cu apa rece.

  • 7.Despre verdeturi
  • Verdeturile se adauga la supe, ciorbe in ultima clipa, dupa ce focul a fost stins. Se adauga verdeata si se pune capacul.

  • 8.Despre varza acra
  • Varza isi pierde din acreala daca atunci cand o gatiti adaugati la fiert cateva bucati de cartofi cruzi.

  • 9.Despre aluatul pentru clatite
  • Aluatul pentru clatite nu se mai lipeste de tigaie daca adaugati in compozitie putin ulei.

  • 10.Formele pentru taiat fursecuri si biscuiti
  • Formele folosite pentru fursecuri si biscuiti vor taia mai bine aluatul daca vor fi inmuiate in faina de fiecare data cand taiem.

  • 11.Despre lamaie
  • Lamaia va fi mai zemoasa daca o rulezi un pic in palme sau pe un tocator si apoi o tai sau o storci.

  • 12. Despre scoaterea samburilor
  • Puteti scoate rapid samburii cireselor, visinelor folosind o agrafa de birou sau un acar (asa facea bunica) in cazul in care nu aveti un aparat special.

  • 13. Despre piureul de cartofi
  • Nu folositi lapte rece cand pregatiti piureul de cartofi, caci acesta il innegreste.Folositi lapte cald.

  • 14. Ciupercile pt salata nu se innegresc daca inainte de a le pune la fiert, le tineti putin in apa cu otet.

  • 15. Maioneza pentru salate va fi mult mai usoara (light) daca inlocuiti o parte din maioneza necesara cu iaurt.

  • 16. Daca vrei sa prajesti ceva (cartofi prajiti de exemplu) si vrei sa eviti stropii de ulei incins, pune un praf de sare in uleiul incins inainte de a praji.

  • 17. Daca ai afumat mancarea, varsa repede continutul intr-un vas curat fara sa te folosesti ustensile. Mancarea ne arsa va trece in vasul curat, iar mancarea deja prinsa sau cu miros de fum va ramane in vechiul vas.

  • 18. Fructele in tarte sau in pandispan nu se vor cufunda, daca inainte de a le pune in dati prin faina sau prin pesmet. La fel se poate proceda si cu rahatul sau nucile.

  • 19. Sarea incetineste procesul de fierbere atat in cazul carnii, cat si al legumelor. Adaugati sare atunci cand mancarea este aproape gata.

  • 20. Nu folosi cutitul pentru a taia salata verde, deoarece aceasta se poate decolora. Este preferabil sa rupi frunzele cu mana, in dimensiunile dorite.