Cateva sfaturi culinare pentru pregatirea conopidei

Conopida are un miros placut, nu foarte puternic, dar proaspat, este crocanta si are un gust usor dulce. Poate sa fie murata, fiarta in apa sau la aburi, prajita, coapta, facuta pane sau consumata ca atare.

Se poate consuma cruda sub forma de salate, in combinatie cu alte legume. De regula, salatele cu conopida se condimenteaza cu cimbru, cu chimen si cu putin piper negru, pentru a preveni balonarea sau deranjamentele intestinale.

Cateva sfaturi culinare:
  • Se poate fierbe inflorescenta intreaga timp de 20 de minute in apa cu putina sare sau se poate rupe in buchetele si se poate pregati in acelasi mod, dar reducand timpul de preparare la 10 – 15 minute;
  • Conopida ramane alba daca in apa in care o fierbeti adaugati un paharel de lapte sau putina zeama de lamaie;
  • Conopida fiarta nu-si va mai raspandi mirosul in bucatarie daca adaugati in apa de fiert o lingurita de otet sau suc de lamaie;
  • Pentru a-si pastra textura crocanta, conopida trebuie trecuta printr-un jet de apa rece imediat dupa fierbere.
  • Nu prajiti si nu caliti niciodata conopida in ulei incins, intrucat se intareste. Inainte de a fi prajita conopida trebuie fiarta putin in apa si abia apoi prajita in ulei sau unt incins.
  • Atunci cand cumparati conopida uitati-va sa aibe capete ferme, fara pete maronii, sa nu fie moale sau galbena la suprafata;
  • Pentru a va asigura ca insectele sau pesticidele daunatoare sunt eliminate, puneti conopida intr-un castron mare cu apa rece sarata, timp de aproximativ 15 minute.

Conopida se pastreaza bine la frigider, pana la o saptamana, daca este proaspata, in punga de hartie. Nu recomandam punga de plastic pentru ca pastreaza umezela, ceea ce conduce la deteriorare.