4 sosuri chinezesti

Condimentele si sosurile chinezesti sunt necesare prepararea diverselor feluri de mancare chineasca, pentru a crea arome speciale, atunci cand sunt utilizate, fie individual sau in amestec, doar pentru a completa retetele, conferind cele mai subtile arome, o profunzime si o senzatie unica. Un bucatar priceput, sa nu mai vorbim un incepator, are nevoie de condimente si sosuri pentru a gati orice fel de mancare delicios, mai ales cu gust aparte si culori atractive.

Cele mai renumite 4 sosuri folosite in bucataria chineasca sunt:

  1. Sosul de soia
    Considerat unul dintre cele mai vechi condimente din lume, este obtinut prin fermentarea boabelor de soia. Descoperit in urma cu mai mult de 3.500 de ani in China, ca parte a procesului de conservare a pestelui, sosul de soia este folosit pentru prepararea fructelor de mare, a carnii si legumelor preparate dar si ca o baza pentru alte sosuri, cum ar fi teriyaki. Exista 2 tipuri de sos: deschis si inchis la culoare. Cel inchis la culoare poate fi pastrat mai mult timp, iar gustul sau este mai putin pregnant.
  2. Uleiul de susan
    Cateva picaturi de ulei de susan pot adauga o savoare aparte unui fel de mancare preparat in wok. Este folosit atat la preparatele reci cat si in compozitia unor dressinguri sau sosurilor pentru inmuiat. Se recomanda utilizarea cu moderatie intrucat aroma sa poate acoperi cu usurinta aroma subtila a altor ingrediente.
  3. Sosul de stridie
    Cunoscut pentru culoarea sa maro inchis si consistenta delicata, ingredientul principal al aromei sale este stridia maruntita si sucul acesteia. Mai exact se prepara din stridii, saramura, arome si conservanti si nu are de loc gust de peste. Sosul de stridii este capabil sa potenteze aromele si gusturile unei largi game de mancaruri, jucand rol de condiment.
  4. Otetul de orez
    Popular pentru aroma sa puternica de afumat, facut din orez lipicios si poate fi adaugat la supe, poate fi folosit ca sos de scufundare sau se poate adauga la legume fierte. Obtinut prin fermentarea orezului sau a vinului de orez, are o culoare si un gust delicat si usor dulce, mult mai cuminte decat otetul occidental, cu care suntem obisnuiti.