„Visinele de Barbados”, „visine tropicale”, „cirese portoricane” sau „acerola”, sunt fructele unui arbust tropical, originar din America de Sud si America Centrala, foarte raspandit in Mexic, Peru si Brazilia, cultivat intretimp si in alte parti ale lumii, datorita faptului ca sunt fructele cu cel mai ridicat continut de vitamina C.
Desi ca forma si culoare se aseamana cu ciresele, intre cele 2 specii nu exista nicio legatura de gen sau familie.
Acerola este un pom mic fructifer peren, creste pana la 3 metri inaltime, avand o coroana bogata. Fructul rosu aprins, aproape sferic, neted este o drupa si este asemanator unei cirese. Pulpa este zemoasa, iar gustul este in aceeasi masura dulce si acru.
Fructul de Acerola este renumit pentru continutul foarte mare de vitamina C, o singura cireasa furnizand doza zilnica necesara organismului. Cantitatea de vitamina C scade rapid in timpul coacerii, astfel incat se comercializeaza fructe recoltate verzi, necoapte.
100 gr de acerola poate contine intre 1500 - 5000 mg vitamina C. Mai contine si alte substante, printre care: proteine, lipide, carbohidrati, calciu, fosfor, fier, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, fibre, carotenoide si flavonoide care ii confera un puternic efect anti-oxidant.
Cateva beneficii:
- continut extrem de bogat de vitamia C: de 180 de ori mai multa decat lamaia;
- o gama larga de antioxidanti care protejeaza sistemul imunitar;
- continut de multivitamine: C si A;
- fara grasimi
Pentru consum se recolteaza, atunci cand sunt perfect coapte, iar pentru procesare sau conservare se recolteaza atunci cand sunt semi-coapte, adica de culoare galben-rosiatica, fiind utilizate pentru prepararea de gemuri, jeleuri si sucuri.
Daca nu o gasiti in stare cruda, o vezi gasi comercializata sub forma de pudra, pe care o puteti adauga la sucuri sau smoothie-uri de fructe. Se mai poate presara peste laptele cu cereale de la micul dejun sau adaugata in preparate reci, raw.
Comentarii:
Interesant!