Apa de trandafiri

Desi persanii sunt primii care au produs apa si uleiul de trandafiri si au inventat martipanul, preparat din migdale pisate si zahar si aromat cu apa de trandafiri, cea mai veche reteta scrisa, de preparare a apei de trandafiri este una din secolul al IX-lea si provine de la arabi.

Produsa pentru prima data de persani, care infuzau cu ea grasimea de oaie, folosind-o apoi ca sa dea gust preparatelor, apa de trandafiri a fost preluata apoi de arabi, de indieni si de turci care au invatat sa o foloseasca la prepararea de bauturi dulci si deserturi.

In Balcani si Europa Occidentala apa de trandafiri a patruns prin intermediul arabilor si turcilor.

Romanii foloseau apa de trandafiri ca sa improspateze aerul camerelor, pentru a se spala pe maine si pentru baie, in Evul Mediu si Renastere era folosita, ca antidepresiv si ca articol de cosmetica.

Apa de trandafiri este una dintre cele mai incantatoare arome si pe langa utilizarea miresmei in compozitia multor parfumuri, aceasta poseda si proprietati terapeutice, fiind folosita chiar si la aromatizarea alimentelor, mai ales la prepararea dulciurilor in special in bucataria iraniana, dar si de cea indiana, libaneza, turca, araba, greaca, cipriota etc.

Da o aroma florala in desertul israelian numit Malabi, o budinca cu o textura cremoasa si cu gust delicious.

In Liban apa de trandafiri este adaugata la limonada, iar in bucatariile musulmane, vinul este inlocuit cu cu apa de trandafiri.

In Indonezia si Singapore la mare rang este “Bandung”, o bautura dulce in care apa de trandafiri este amestecata cu lapte, zahar si colorant alimentar roz.

“Gulabi lassi” este bautura indiana cu cel mai mare succes la turisti si este un amestec de apa de trandafiri, sirop de trandafiri, iaurt si zahar sau miere, care se bea rece, de preferat cu gheata.

Budinca de orez este unul dintre cele mai fine deserturi care poate fi pregatit cu apa de trandafiri.

O banala limonada poate fi transformata usor daca adaugam un pic de apa de trandafiri.

O salata de fructe din mere, pere stropite cu suc de lamaie, apa de trandafiri si zahar, poate fi un desert plin de savoare.