Cata atentie acordam termenului de valabilitate?

Astazi, cand varietatea produselor alimentare este foarte mare, garantia calitatii, data si de termenul de valabilitate, reprezinta si un factor concurential demn de luat in consideratie. Producatorul garanteaza calitatea pe tot parcursul termenului de valabilitate, in aceasta perioada urmand ca produsul ambalat, transportat, manipulat si pastrat conform prescriptiilor, sa isi pastreze nemodificata calitatea initiala.

Termenul de valabilitate este stabilit de organismele in domeniu, pe baza testelor de laborator. Conform legislatiei pentru produsele alimentare s-a definit termenul de valabilitate ca fiind „limita de timp stabilita de catre producator in care produsul poate fi consumat si in care acesta trebuie sa-si mentina caracteristicile de calitate prescrise, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si consum“.

Un produs alimentar va avea o calitate standard atunci cand pe tot parcursul prelucrarii si comercializarii se respecta riguros conditiile tehnice si se verifica calitatea prescrisa. Termenul de valabilitate stabilit experimental de catre fabricant in conditii prescrise, este mai mic decat durabilitatea produsului alimentar.

Durabilitatea reprezinta intervalul de timp - exprimat in ore, zile, saptamani, luni sau ani – scurs de la data fabricatiei in care produsul alimentar isi mentine in totalitate insusirile de calitate prescrise cu conditia respectarii modalitatilor de ambalare si pastrare mentionate in documentatiile tehnice. Durabilitatea este, in general, mai mare decat termenul de valabilitate.

Cateva exemple de redare pe eticheta sau pe ambalajul produsului alimentar, a datei durabilitatii minimale sau a termenului de valabilitate:

  • in cazul produselor care au un grad ridicat de perisabilitate - produse din carne, lactate, preparate din peste, etc - se precizeaza data limita de consum, indicandu-se in ordine ziua si luna sau ziua, luna si anul, precedat de mentiunea: „a se consuma pana la data de...” sau „expira la data de...”. Dupa expirarea datei mentionate produsul este retras de la vanzare, prezentand riscul de alterare.
  • in cazul altor produse (conserve, cafea, ceai, etc) se precizeaza limita optima de consum, precedata de mentiunea: „a se consuma de preferinta inainte de...” sau „a se consuma de preferinta pana la sfarsitul...”. Dupa aceasta data producatorul nu mai garanteaza asupra caracteristicilor gustative si nutritionale ale produsului, dar acesta poate fi consumat, daca a fost pastrat corespunzator.
  • pentru alimentele a caror durabilitate intre minim 3 luni si maxim18 luni, este suficient sa se indice luna si anul;
  • pentru cele a caror durabilitate este mai mare de 18 luni este suficient sa se indice anul.

De exemplu:

  • untul de masa de tip B, cu continut de grasimi de 65% are termen de valabilitate de 15 zile la frigider (la o temperatura intre +4 - +8);
  • untul superior, de 85% grasime, are stabilit un termen de 30 zile la temperatura frigiderului si de 60 de zile la o temperatura intre -15 si -20;
  • mezelurile feliate pot fi consumate fara nicio problema in urmatoarele doua zile;
  • tot in 2-3zile se poate consuma pestele proaspat pescuit;
  • Cerealele – de la deschiderea pachetului acestea pot fi consumate intr-o perioada de 4-6 luni, iar daca pachetul nu a fost desfacut pot fi pastrate pană la 6-8 luni;
  • Orezul alb are o durata de folosire extinsa de pana la patru sau cinci ani, daca este pastrat corespunzator;
  • Orezul brun rezista intre 6-8 luni, timp in care poate fi folosit optim la pregatirea diferitelor preparate culinare;
  • Faina are o perioada de folosire de aproximativ jumatate de an;
  • Migdalele rezista cel mai mult intre 9- 12 luni;
  • Caju si arahidele rezista intre 6-9 luni;
  • Nucile pecan au o durata de folosire de pana la 6 luni;
  • Fisticul are o perioada optima de folosire de pana la 3 luni;
  • Semintele de pin au o perioada de folosire de pana la 1-2 luni;
  • Uleiul de masline poate fi folosit pana la doi sau trei ani;
  • Uleiul din samburi de struguri nu rezistă mai mult de trei luni, indiferent daca sticla a fost sau nu deschisa.

Stiati ca: Legea prevede ca toate produsele care intra in ultimele 3 zile ale perioadei de valabilitate sa fie distruse de producatori ori de magazinele de desfacere?

Iaurtul este un produs sigur si dupa cateva zile de la expirarea termenului de valabilitate? Cu conditia sa fi stat la frigider, fara a fi fost deschis si fara sa aiba capacul bombat/umflat.