Cateva cuvinte despre alergiile alimentareAlergia alimentara apare la ingerarea unui anumit aliment sau aditiv alimentar, ca reactie la o proteina ce poate fi prezenta in aliment sau aditivul alimentar respectiv.
Alergia alimentara poate apare la orice varsta, dar in general apare la varste foarte fragede, cand atat sistemul imunitar cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai sensibile la aparitia alergiei.
O alergie alimentara se produce atunci cand sistemul imunitar raspunde defensiv la o proteina prezenta in aliment, dar care nu este nociva pentru organism. Unele alergii alimentare se atenueaza sau dispar odata cu trecerea timpului.

Care sunt simptomele unei alergii alimentara?
Simptomele pot apare aproape imediat sau pana la doua ore dupa ce ati mancat. O alergie alimentara se poate manifesta initial ca o mancarime in interiorul gurii si o respiratie dificila. Apoi, in timpul digerarii hranei in stomac si in intestine, pot sa apara simptome ca ameteala, urticarie, eruptii cutanate, varsaturi, crampe abdominale, dificultati de respiratie, o scadere a tensiunii arteriale. Alte reactii severe, precum anafilaxia, pot duce la deces.

Unele persoane pot dezvolta o eruptie doar daca vin in contact cu anumite produse alimentare. Exista oameni care sunt atat de sensibili la alergenii alimentari, incat numai mirosul unui anumit aliment le poate provoca o reactie alergenica.

Alergia alimentara nu este acelasi lucru cu intoleranta la un aliment sau intoxicatia alimentara.

Intoleranta alimentara si idiosincrazia alimentara sunt alte tipuri de reactii adverse la componentele alimentelor si sunt temporare si foarte rar amenintatoare de viata, spre deosebire de alergia alimentara care poate duce chiar la deces.

Intoleranta alimentara este o reactie adversa la componente ale alimentelor sau la aditivi si implica digestia sau metabolismul (respingerea alimentelor respective de catre organism), dar nu implica sistemul imun. De exemplu, intoleranta la lactoza este un exemlu de intoleranta alimentara. Ea apare atunci cand persoana respectiva nu are enzima necesara metabolizarii lactozei (glucidul din lapte). Daca o persoana cu intoleranta la lactoza consuma lapte sau produse lactate pot apare balonarea, discomforul abdominal, productie excesiva de gaze.

Idiosincrazia alimentara este un raspuns anormal la alimente (de exemplu sensibilitatea la sulfiti sau astmul indus de sulfiti). Reactia care apare poate fi similara sau diferita de o alergie alimentara. Reactiile idiosincrazice la alimente nu implica sistemul imun.

Care alimentele cele mai multe ori cauza reactii alergice?
In cele mai multe cazuri alergiile apar atunci cand o persoana are deja o sensibilitate genetica catre anumite alergii si este expus la substantele care provoaca acele alergii.
In lista de mai jos prezentam alimentele care pot provoca alergii alimentare:
  • Crustacee – cum ar fi creveti, crabi sau homar;
  • Nuci, migdale, alune, arahide (unt de arahide);
  • Seminte – seminte de susan sau de mac;
  • Anumite fructe – in special capsuni, dar puteti fi alergici si la ananas, fructe tropicale;
  • Tomate;
  • Peste;
  • Oua – acest tip de alergie afecteaza aproximativ unul din cincizeci de copii, dar sunt se atenueaza sau dispar imediat de copii ajung la varsta de cinci ani. De obicei, sensibilitatea provine de la albus decat de la galbenus;
  • Laptele de vaca, capra, oaie sau produsele lactate sunt un alt alergen comun;
  • Din ce in ce mai frecvent se constata alergii la alimente care contin aditivi alimentari, cum ar fi coloranti alimentari, agenti de ingrosare si conservanti. Din aceasta categorie, glutamatul monosodic (MsG) creeaza in mod frecvent alergii alimentare.