Cateva cuvinte despre Caviarul Almas – cel mai scump caviar din lume

Produs din oua ce provin de la un nisetru albinos, o specie rara, care inoata in sudul Marii Caspice, unde se pare ca ar exista mai putina poluare, caviarul Almas (termenul iranian pentru diamant) este cel mai scump caviar, chiar si cel mai scump dintre alimentele din lume, potrivit www.guinnessworldrecords.com.

Caviarul de culoarea diamantului, asa cum sugereaza denumirea, provine de la sturionii Beluga. Valoarea caviarului produs din icrele acestui peste este data de faptul ca acesta depune oua o data la 2 – 4 ani, abia dupa varsta de 20 de ani, momentul in care atinge maturitatea. Desi are o medie de viata de peste 100 de ani, sturionul Beluga este in pericol de disparitie, motiv pentru care Statele Unite deja au interzis importul Caviarului Almas.

Cu cat culoarea caviarului beluga este mai deschisa cu atat pestele de la care s-au extras este mai batran, iar gustul caviarului este mai elegant si deosebit.

Caviarul Almas este ambalat in cutii de aur de 24 K si are pretul pe 1 kg intre 25.000- 34.500 de dolari. Pretul variaza in functie de calitatea caviarului, varsta pestilor care au depus ouale etc.

Acest tip de caviar necesita o servire speciala, in sensul ca nu se folosesc tacamuri; este servit direct cu mana, fiind cuprins intre degetul aratator si degetul mare. Pentru a savura aroma, ouale sunt incet rostogolite in toata cavitatea bucala si apoi sparte.

Cei care sunt curiosi sa guste din aurul negru al gastronomiei, asa cum este supranumit, insa nu isi permit pretul de ordinul miilor, il pot cumpara cu 800 de dolari, in cantitati mult mai mici, de la Caviar House & Prunier din Londra, singurul magazin care comercializeaza caviarul alb.

sursa foto: azureazure.com