Ceaiul Oolong

Ceaiul Oolong se obtine din frunze de Camellia Sinensis si este unul dintre cele mai greu de procesat, deoarece oxideaza partial in timpul procedeului mai mult decat ceaiul verde si mult mai putin decat cel negru.

Numit si Wulong sau ceai bleu-verde, este recunoscut ca avand cea mai buna aroma dintre toate ceaiurile, gustul sau deosebit fiind oarecum asociat cu prospetimea ceaiului verde si avand aroma puternica de fructe a ceaiului negru.

Se spune ca ceaiul Oolong a inceput sa fie produs pentru prima data in provinicia Fujian la sfarsitul dinastiei Ming, in urma cu 400 de ani. In chineza, oolong inseamna ”dragon negru”, aceasta denumire provenind de la faptul ca frunzele de ceai sunt rulate sub forma unei bobite cu codita, asemanatoare unui dragon in miniatura.

Originar din sud-estul Asiei, acest ceai trece printr-un proces unic de uscare si oxidare, intr-un interval intre 8-85%, ceea ce ii confera o gama larga de culori si arome. Apoi este pregatit intr-un mod traditional, menit sa inspire liniste si concentrare.

Ceaiul oolong este prelucrat in doua feluri. Unele frunze sunt rulate capatand o forma de bucla, iar altele sunt presate in bile mici.

Pentru producerea ceaiului oolong este nevoie de multa cunoastere si indemanare. Prima etapa o reprezinta culegerea si uscarea exterioara. Frunzele sunt culese in dimineata unei zile senine, in buchete formate dintr-un mugur si trei frunze, dupa care sunt expuse la soare. A doua etapa consta in uscarea lor in interior pentru a favoriza fermentarea. Este nevoie de experienta pentru a alege momentul in care se opreste procesul de fermentare. Momentul optim este atunci cand frunzele sunt 30% rosii si 70% verzi. Dupa aceasta ele sunt frecate in mod repetat pentru a capata gust aroma si textura. Urmatorul pas consta in uscarea lor folosind carbuni. In cele din urma un maestru il analizeaza si il repartizeaza unei categorii in functie de aroma si caracteristici.

Dintre beneficiile consumului de ceai Oolong amintim:

  • poate fi un bun adjuvant in tratamentul diabetului de tip 2;
  • intr-un studiu facut public in 2010, cercetatorii au descoperit ca riscul de mortalitate cauzat de bolile cardiovasculare se reduce ca urmare a unui consum regulat de ceai oolong;
  • consumul de ceai oolong stimuleaza oxidarea grasimilor din organismul uman. Din acest punct de vedere, ceaiul oolong este cu pana la 157% mai eficient decat ceaiul verde;
  • ajuta la digestie, astfel ca o cana de ceai oolong dupa o masa copioasa, bogata in grasimi, va va ajuta sa digerati totul mai usor;
  • potrivit expertilor, ceaiul oolong poate proteja pielea in mod semnificativ impotriva aparitiei excesive de pigmenti inchisi la culoare provocati de radicalii liberi din organism;
  • este considerat arma cea mai puternica in lupta impotriva cancerului de stomac. Ceaiul Oolong contine cantitati mari de polifenoli, substante anti-oxidante care pot inhiba formarea si dezvoltarea unei varietati de tumori, inclusiv cancerul de stomac.