Chefirul – probioticul natural

Chefirul sau kefir este o bautura lactat acida ce se obtine din granule de chefir care fermenteaza lactoza din lapte (zaharul din lapte) cu formare de acid lactic, dioxid de carbon si alcool. Acesta bautura minunata se obtine prin dubla fermentare in prima faza fermentare lactica, iar apoi la temperaturi mai scazute alcoolica.

Ciuperca a fost creata si crescuta de catre Calugarii Tibetani si are multiple calitati terapeutice. Pentru valoroasele calitati nutritionale, a reprezentat, secole de-a randul, hrana privilegiata a multor locuitori din Muntii Caucaz.

Chefirul este un probiotic natural. Probioticele sunt alimente care contin bacterii vii, ce sunt benefice pentru sanatatea noastra. Termenul „probiotic” dateaza din 1965 cand facea referire la orice substanta sau organism care contribuia la echilibrul tranzitului intestinal.

Traditional, chefirul era facut in burdufuri ce erau atarnate langa usa. Oricine trecea pe acolo, lovea burduful pentru ca laptele si granulele de chefir sa se amestece bine. La inceputul secolului XX, chefirul era fermentat in laptarii de mici dimensiuni si ajungea la un procent de alcool intre 1-2%, insa chefirul preparat pentru comert, cu metode moderne de protectie are mai putin de 1% alcool.

Exista doua tipuri de kefir: kefirul de apa – granule mici, transparente care fermenteaza in apa indulcita; kefirul de lapte - granule de culoare alba, care arata mai degraba ca o conopida, fermentand in lapte.

Kefirul este o cultura vie, o simbioza complexa formata din mai bine de 30 de microflore ce formeaza granulele in conglomerate asemanatoare structurii unei conopide (numite uneori plante) din lapte. Acestea cresc pe masura ce cultura fermenteaza laptele, generand noi granule in proces. Kefirul adevarat din cultura vie este un proces autopropagandu-se la nesfarsit; o simbioza complexa formata din mai bine de 30 de microflore ce formeaza granulele in conglomerate asemanatoare structurii unei conopide.

Granulele de chefir nu pot fi produse din nimic, ci ele cresc în timpul fermentarii, in plus sunt produse si alte granule. Granulele de chefir au o nuanta intre alb si galben si sunt de obicei de marimea unei nuci, dar si mici cat un bob de orez.

Kefirul are numeroase beneficii pentru sanatate:

  • detine proprietati antibiotice si antifungale;
  • se foloseste la tratamentul unei varietati de boli, incluzand desordini metabolice, ateroscleroza, alergii, tuberculoza, cancer, digestie defectuasa, candidoza, osteoporoza, hipertensiune, HIV si boli cardiace;
  • ajuta ficatul si pancreasul, colecistul si splina; dizolva tesuturile bolnave si inlesneste eliminarea lor;
  • ajuta rinichii si uretrele;
  • este recomandat femeilor insarcinate;
  • impiedica imbatranirea prematura;
  • ajuta in depresii si in starile de oboseala ale organismului.

Beneficiile kefirului pentru sanatate continua sa fie descoperite si explorate.

Gustul chefirului este similar cu cel al unui iaurt acidulat. El se consuma simplu, dar multi il considera prea acru si prefera sa adauge fructe, miere, sirop.