In Grecia antica, cimbrul a fost utilizat pe scara larga pentru calitatile sale aromatice, fiind ars ca tamaie in temple sacre. In antichitate cimbrul reprezenta simbolul curajului. Cei mai viteji barbati, veniti din lupta ori vanatori, faceau baie in apa cu cimbru pentru a-i imbarbata. De asemenea, existau traditii in care femeile ofereau barbatilor iubiti o esarfa cu o crenguta de cimbru in semn de apreciere pentru calitatile lor.
Incepand cu secolul al 16-lea, uleiul de cimbru a fost folosit pentru proprietatile sale antiseptice, atat ca apa de gura dar si ca o emulsie topica.
Cimbrul este originar din zone cum ar fi Asia, Europa de Sud si regiunea mediteraneana si este, de asemenea, cultivat in America de Nord.
Avand marele avantaj de a putea fi consumat ca si condiment pentru mancare atat in stare proaspata, dar si uscata, cimbrul a devenit recunoscut si pentru aroma sa unica.
Cimbrul este recomandat in prepararea mancarurilor de fasole, linte si a carnii de vanat. La prima vedere, cimbrul, seamana foarte mult cu rozmarinul.
Impreuna cu crengute proaspete de patrunjel si frunze de dafin, cimbrul face parte din combinatia frantuzeasca de plante numit bouquet garni.
Cimbrul da aroma intensa si ar trebui adaugat cu moderatie. In scopul de a pastra parfumul si aroma intacta, se recomanda ca crengutele de cimbru sa fie adaugate in ultimul moment in preparatele culinare, cu scopul de a se pierde cat mai putin din uleiurile esentiale.
Iata cele mai importante beneficii ale cimbrului pentru care merita sa il consumati zilnic:
- Thymolul din cimbru este un ulei volatil care protejeaza grasimile sanatoase din celulele organismului, din ficat, din creier si din pereyii inimii;
- Contine o serie de flavonoizi puternici, printre care apigeninul, naringeninul si luteolinul – cu proprietati antioxidante;
- Uleiurile volatile din cimbru (in principal carvacrol si cymol) au activitate antimicrobiana, cu rol in prevenirea contaminarii altor alimente sau cu rol in decontaminarea alimentelor;
- Pentru ca este foarte aromat si are proprietati antiseptice, cimbrul este folosit in numeroase paste de dinti, dar si in apa de gura;
- Datorita proprietatilot antiseptice, cimbrul este indicat si in cazul celor cu probleme intestinale, enterocolite, infectii intestinale cronice, etc.
Stiati ca: Exista aproximativ 60 de specii de cimbru, cele mai comune fiind cimbrul frantuzesc (specia care se gaseste si in tara noastra), cimbrul de lamaie, cimbrul de portocala si cimbrul argintiu?
Comentarii:
Il folosesc in foarte multe preparate !
Ce sunt "pereyii inimii"?
"La prima vedere, cimbrul, seamana foarte mult cu rozmarinul" Si Trabantul seamana la prima vedere cu Mercedesul.
EXCELENT DE BUN ŞI ÎN TOCĂTURI(PIFTELE,MICI,CÂRNAŢI).CORNELIU P.ONEŞTI-BC.
Este foarte bun pt.dif. mancaruri
Subscriu total la cele relatate in articol!
Il folosesc foarte des si nu lipseste din nici-o mancare cu carne!
Cornel
ÎL FOLOSESC DES LA CIORBA DE FASOLE,FRIPTURĂ.PREPARAREA CÂRNAŢILOR ŞI A MICILOR.ESTE EXTRAORDINAR DE BUN.CORNELIU.P.
Ilfolosim ca,condiment,ceai.....
Interesant. Demn de retinut si valorificat.