Cum sa mananci corect de sarbatori!

Vin sarbatorile, festin culinar pentru multi dintre noi. De la salata boeuf, mezeluri, sarmale si pana la cozonaci, vin, prajituri si torturi care mai de care mai bogate in creme si glazuri, masa imbelsugata de Craciun si Anul Nou a devenit parca o obsesie.

Sarbatorile de iarna trebuie sa reprezinte momente magice petrecute alaturi de persoanele dragi, cadouri, colinde si nu kilograme in plus, senzatii de balonare sau indigestii.

Chiar daca de pe masa de Craciun nu pot lipsi sarmalele, friptura de porc, cozonacul sau alte preparate traditionale, nutritionistii recomanda ca acestea sa fie consumate in cantitati moderate.

In cartea „Sanatatea are gust”, dr. Mihaela Bilic ne da cateva sfaturi practice pentru un Craciun dietetic, dintre care amintim si noi cateva:

  • Incepeti masa cu o portie de ciorba sau cu o salata (nu salata de boeuf);
  • Dintre aperitivele traditionale, racitura este cea mai putin „periculoasa”, mai ales daca este facuta din carne de curcan. Produsele care contin gelatina din oase si cartilaje au un aport caloric redus, cu conditia sa nu fie preparate din carne grasa. Toba, piftia si aspicul sunt si ele produse dietetice;
  • Incercati un mic dejun simbolic (iaurt, ceai sau cafea), menajati-va tubul digestiv si pregatiti-l pentru festinul de peste zi;
  • Despre friptura numai de bine, mai ales daca este facuta la cuptor, fara adaos de ulei; alegeti carne slaba, folositi vin, mirodenii, condimente si consumati-o cu salata proaspata in loc de cartofi ca sa diminuati continutul hipercaloric al dietei;
  • Sarmalele nu trebuie sa fiarba in grasime ca sa fie gustoase; cumparati pulpa de porc si de vita fara grasime si tocati-o singuri, folositi condimente si suc de rosii. Portia corecta pentru sarmale, fie ele si dietetice, nu trebuie sa depaseasca 3-4 bucati, si nu uitati de ardeiul uite - intensifica arderea caloriilor;
  • Nu mancati la o masa mai mult de 2 feluri de mancare sau multumiti-va cu jumatate de portie – zilele de sarbatoare sunt lungi, iar ocaziile de a consuma alimente nenumarate;
  • Atentie la alcool, pe langa continutul caloric propriu (7cal/g) stimuleaza transformarea in grasime de depozit a tuturor caloriile din macarea cu care este asociat. Limitati-va la 1-2 pahare de vin sau sampanie si in rest beti multa apa, deoarece stimuleaza digestia si eliminarea toxinelor din organism;
  • Evitati dulciurile, sunt cel mai usor de transformat in grasime de depozit. Daca nu puteti rezista ispitei pentru prajituri, este mai sigur sa luati 3-4 lingurite din produsul respectiv decat sa va amagiti cu inghetata sau fructe; pofta nu va disparea si riscati ca in final sa le mancati pe amandoua. O singura rugaminte: savurati la maxim fiecare inghititura, fara niciun sentiment de vina - doar o data e Craciunul!