Cum separam albusul de galbenus?Oul - vedeta incontestabila a majoritatii preparatelor culinare – creeaza uneori dificultati in cazul in care este nevoie de separarea albusului de galbenus. Exista numeroase retete in care aveti nevoie doar de albusul sau doar de galbenusul oualor sau mai mult decat atat, cele 2 componente nici macar nu trebuie sa se amestece.

Am intrebat expertii nostri culinari si am aflat cateva secrete pe care vi le impartasim:




1. Spargeti fiecare ou separat, intr-un bol gol. Daca se intampla ca unul din oua sa fie stricat sau glabenusul sa se sparga, veti avea posibilitatea sa-l inlaturati fara sa le contaminati si pe restul.

2. Acordati atentie cand spargeti coaja oului. Loviti ferm de o suprafata tare sau folositi lama unui cutit ca sa o spargeti. Lovitura trebuie sa fie ferma si scurta, astfel incat coaja sa se crape pentru a putea desface oul, dar in acelasi timp sa nu spargem galbenusul.

3. Separati albusul de galbenus folosind metoda care va este la indemana. Iata si cateva ponturi:

a. Dupa ce oul a fost crapat, rupeti coaja in jumatate. Deasupra unui vas, cu mare atentie plimbati galbenusul dintr-o coaja in alta, in timp ce albusul se va scuge in acest vas SAU
b. Folositi un separator de galbenus. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti inauntrul lui continutul oului, dar cu atentie sa nu spargeti galbenusul. Galbenusul va ramane in separator iar albusul se va scurge in vas SAU
c. Folositi-va mana drept ustensila de separat. Turnati continutul oului in mana. Nu strangeti galbenusul in mana. Tineti degetele in asa fel incat sa nu permiteti galbenusului sa cada, dar in acelasi timp lasati printre degete spatiu suficient cat sa se scurga albusul SAU
d. Folositi-va de o lingura. Spargeti oul intr-un vas si cu ajutorul unei linguri scoateti cu atentie galbenusul SAU
e. Metoda sticlei de plastic - suntem siguri ca ati vazut filmuletul pe net – se sparge oul intr-o farfurie si cu ajutorul unei sticle de plastic de mici dimensiuni (250 sau 500 ml) se absoarbe usor galbenusul.