Despre uleiul de palmierUleiul de palmier se obtine din miezul fructului de palmier african. Este un ulei bogat in vitamina E si in carotenoizi, antioxidanti naturali, ce protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi. Se digera usor, avand o consistenta similara tesutului adipos uman.
Acest ulei este obtinut prin zdrobirea partii carnoase care inconjoara samburele (un ciorchin de palmier poate avea intre 1000 si 3000 de fructe ce sunt formate din samburi si o parte carnoasa). Pentru a extrage uleiul, fructele de palmier sunt presate in presele speciale.
Uleiul de palmier este utilizat in multe dintre produsele de pe rafturile supermarketurilor. Il puteti gasi in aproximativ jumatate din toate alimentele ambalate. Uleiul de palmier este un ingredient nelipsit in multe produse, deoarece:

  • Are rezistenta crescuta la temperaturi ridicate - isi mentine proprietatile chiar si la temperaturi ridicate.
  • Textura cremoasa si lipsa mirosului il fac un ingredient perfect pentru multe retete, inclusiv produse de patiserie (cum ar fi biscuiti);
  • Acesta are un efect natural de conservare care se extinde termenul de valabilitate al produselor alimentare.
Este utilizat intr-o gama larga de produse, de la margarina si ciocolata pentru inghetata, la sapunuri, cosmetice, combustibil pentru masini si centralele electrice.
Uleiul de palmier este un ulei vegetal comestibil provenit din pulpa rosie a fructului de palmier si are o culoare rosiatica din cauza continutului ridicat de beta-caroten.
Potrivit nutritionistilor, principalul atu al uleiului de palmier este punctul de fum inalt, adica are rezistenta crescuta la temperaturi ridicate. In varianta nehidrogenata, el ramane stabil ­pana la temperaturi de 230˚C, in vreme ce uleiul de floarea-soarelui rezista pana la cel mult 160˚C, iar cel de masline pana la 180˚C. De aceea, ­uleiul de palmier nu se arde si nu se descompune in substante toxice, cancerigene pentru organism. Acest lucru este valabil doar daca uleiul este prajit o singura data. Refolosirea uleiului pentru gatit, indiferent de tipul acestuia, il transform intr-un pericol.
Pentru a beneficia de calitatile lui, este recomandat ca acesta sa fie consumat in varianta lui nehidrogenata.
O particularitate a uleiului de palmier este aceea ca se solidifica spontan la temperatura camerei, pentru ca are in compozitie un procent crescut de acizi grasi saturati mai mare decat alte uleiuri vegetale. Este un fenomen natural, care nu deterioreaza in nici un fel calitatile uleiului. La o incalzire usoara va reveni in forma lichida. Temperatura optima de pastrare este de min. 24˚.