Uleiul de palmier se obtine din miezul fructului de palmier african. Este un ulei bogat in vitamina E si in carotenoizi, antioxidanti naturali, ce protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi. Se digera usor, avand o consistenta similara tesutului adipos uman.
Acest ulei este obtinut prin zdrobirea partii carnoase care inconjoara samburele (un ciorchin de palmier poate avea intre 1000 si 3000 de fructe ce sunt formate din samburi si o parte carnoasa). Pentru a extrage uleiul, fructele de palmier sunt presate in presele speciale.
Uleiul de palmier este utilizat in multe dintre produsele de pe rafturile supermarketurilor. Il puteti gasi in aproximativ jumatate din toate alimentele ambalate. Uleiul de palmier este un ingredient nelipsit in multe produse, deoarece:
- Are rezistenta crescuta la temperaturi ridicate - isi mentine proprietatile chiar si la temperaturi ridicate.
- Textura cremoasa si lipsa mirosului il fac un ingredient perfect pentru multe retete, inclusiv produse de patiserie (cum ar fi biscuiti);
- Acesta are un efect natural de conservare care se extinde termenul de valabilitate al produselor alimentare.
Este utilizat intr-o gama larga de produse, de la margarina si ciocolata pentru inghetata, la sapunuri, cosmetice, combustibil pentru masini si centralele electrice.
Uleiul de palmier este un ulei vegetal comestibil provenit din pulpa rosie a fructului de palmier si are o culoare rosiatica din cauza continutului ridicat de beta-caroten.
Potrivit nutritionistilor, principalul atu al uleiului de palmier este punctul de fum inalt, adica are rezistenta crescuta la temperaturi ridicate. In varianta nehidrogenata, el ramane stabil pana la temperaturi de 230˚C, in vreme ce uleiul de floarea-soarelui rezista pana la cel mult 160˚C, iar cel de masline pana la 180˚C. De aceea, uleiul de palmier nu se arde si nu se descompune in substante toxice, cancerigene pentru organism. Acest lucru este valabil doar daca uleiul este prajit o singura data. Refolosirea uleiului pentru gatit, indiferent de tipul acestuia, il transform intr-un pericol.
Pentru a beneficia de calitatile lui, este recomandat ca acesta sa fie consumat in varianta lui nehidrogenata.
O particularitate a uleiului de palmier este aceea ca se solidifica spontan la temperatura camerei, pentru ca are in compozitie un procent crescut de acizi grasi saturati mai mare decat alte uleiuri vegetale. Este un fenomen natural, care nu deterioreaza in nici un fel calitatile uleiului. La o incalzire usoara va reveni in forma lichida. Temperatura optima de pastrare este de min. 24˚.
Comentarii (12):
Aveti dreptate domnule Costi 1960 , despre uleiul de palmier , chiar ieri au vorbit despre asta in Germania la TV , produce cancer .
NB Daca lanturile de magazine scot de la vanzare produsele ce au in reteta uleiul de palmier(e.g. Nutela), cred ca trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a-l consuma ca atare!
MULŢUMESC D-LUI.COSTI1960 PENTRU COMENTARIILE FĂCUTE ŞI ÎL CRED.CA ATARE ÎNCĂ ODATĂ MULŢUMESC.CORNELIU P.ONEŞTI-BC.
Exista la aceasta data luna MAI 2016 o alerta alimentara a Comisiei Europene in care se spune ca uleiul de palmier este cancerigen si urmeaza a fi inlocuit de urgenta din retete
Articolul este bine documentat, succint si cu toate informatiile si beneficiile necesare pentru a lua decizia de a-l consuma in bucatorie. Multumesc Petitchef.
Varianta comerciala la care avem noi acces nu are o culoare rosiatica. Util ar fi sa aflamdespre proprietatile celui pe care il putem consuma noi.
E ok
Multumiri pt informatii
Excelent
Este clar un articol scris la comanda; uleiul de palmier este cel mai nesanatos dintre toate uleiurile de pe pamint;
Uleiul de palmier - o escrocherie la scara planetera
Timp de secole grasimea din farfuriile noastre a provenit de la animale: unt, branza, untura, carne, oua. Semintele si fructele bogate in ulei (floarea soarelui, masline, rapitza, nuci) completau acest aport.De cateva decenii insa, uleiul de palmier a luat locul fruntas pe masa noastra.De ce? Pentru ca este cel mai ieftin si mai productiv din lume! Pentru a obtine 10 tone de grasime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Daca ar trebui sa asiguram ratia calorica a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grau, 6 de rapita sau si mai rau, 8 hectare de iarba pe care sa o pasca vacutele.Oricum am calcula, palmierul e "castigator"detasat:( Ca sa nu mai vorbim de caloriile din palmier care nu au valoarea/savoarea celor din grau sau lapte. Plantatiile intensive de palmieri au inlocuit rapid padurea tropicala,fapt ce constituie o adevarata catastrofa ecologica.
Uleiul de palmier este lider mondial la consum,chiar daca voi nu l vedeti ca atare pe raftul supermarketului. Margarina, semipreparatele, biscuitii sau cerealele de mic dejun, toate contin ulei de palmier. Termenul sub care se ascunde pe orice eticheta este acela de "ulei vegetal",deci fugiti de orice produs unde nu este precizat tipul de grasime folosit, daca e vegetal inseamna ca e palmier:(
Catastrofa ecologica este dublata si de una nutritionala pentru ca, dragii mei, daca e vegetal nu inseamna ca e si sanatos.Uleiul de palmier, desi e vegetal, e mai bogat in grasimi saturate decat untul sau alte grasimi de origine animala. El contine un acid gras numit palmitic (coincidenta!) a carui reputatie negativa in relatia cu colesterolul din sange a afectat grav si pe nedrept inclusiv deliciosul unt. Ironia e ca untu