Escargotul – perla culinara

In bucataria europeana preparatele pe baza de melci sunt cunoscute sub denumirea de escargot. Daca in Europa, si in mod special in Franta, escargotul este servit doar ca aperitiv, unul cat se poate de delicios si rafinat, pe alte continente, melcul se consuma ca fel principal de mancare (Australia, Africa). Retetele de preparare a melcilor difera de la o tara la alta.
Escargot, melcii serviti in restaurante, trec printr-un amplu proces de curatare inainte ajunge sa fie parte a unui preparat. Procesul de curatare dureaza aproximativ 1 luna si se realizeaza in timp de sunt vii. Apoi scosi din cochilii si sunt eviscerati. Cojile sunt fierte pentru a le curata de orice impuritati. Se livreaza proaspeti, congelati sau conservati. Pot fi, de asemenea, expediati in cochilie, dar cel mai frecvent, acestea sunt expediate separat.
Desi exista 116 de specii diferite de melci nu toate dintre ele sunt comestibile, si chiar mai mult decat atat, nu toate soiurile comestibile au un gust bun.
Exista doua preparate principale traditionale de escargot: primul este cel in care melcii sunt sotati in unt cu usturoi, vin alb sau supa de pui. Acest preparat este adesea servit in vase escargot, vase mici ceramic sau metalice, prevazute cu sase sau 12 gauri, care permit melcilor sa ramana in sosul in care au fost fierti.
Cel de al doilea preparat se face la cuptor. Mai exact, melcii sunt rumeniti la cuptor in unt aromat cu mirodenii, verdeturi, ceapa si usturoi. Aceasta metoda se poate aplica atat cu melcii in cochilii, cat si in farfurii speciale din ceramica. Melcii in cochilie vor fi serviti cu o furculita escargot si un cleste special cu care se tine cochilia.