Foie gras, delicatesa bucatariei frantuzesti!

Descoperit de egipteni, care au fost primii ce au raspandit metoda hranirii, foie gras a devenit cunoscut datorita francezilor, care au contribuit la cresterea popularitatii prin imbunatatirea tehnicii de hranire, au desoperit noi feluri de a gati foie gras, cunoscute si astazi. Au dezvoltat o pasiune pentru acest fel de mancare si, astfel, foie gras a devenit o emblema a gastronomiei frantuzesti.

Francezii au creat unele dintre alimentele cele mai bogate in calorii din lume: unt, branzeturi, smantana, carnati, tarte, foie gras, si lista poate continua. Logic, am putea crede ca sunt o natiune cu o alimentatie nesanatoasa, dar nici pe departe nu este asa. Franta are una dintre cele mai mari sperante de viata din lume, si, in plus, cercetarile arata ca persoanele care locuiesc in partea de sud a Frantei (acolo unde se prepara Foie Gras-ul), au cea mai lunga durata de viata din Franta! Irionic, nu?! In Franta, 80% dintre consumatorii de foie gras il mananca rece, in timp ce acelasi procent de americani il prefera cald.

Secretul este ca, desi foie gras este bogat in grasimi, aceasta nu este daunator. Comparati-l cu o ciocolata! Daca o mancati pe toata, bineinteles ca veti da organismului calorii, pe care le va stoca; tot asa e si cu consumul de Foie Gras. Un consum moderat, inseamna un plus pentru organism. Grasimile care alcatuiesc ficatul, sunt grasimi bune, mono-saturate si grasimi poli-nesaturate, care actioneaza asupra organismului prin scaderea nivelului de colesterol rau si cresterea nivelului de colesterol bun din organism.

Nu exagerati cu consumul de foie gras! Asociati-l cu un pahar de vin frantuzesc bogat in antioxidanti, si savurati-l!

Eterna intrebare in randul celor care apreciaza acest preparat este: de gasca sau de rata?

Foie gras de gasca este, in general, considerat a fi un produs cu mult mai superior, cu o suculenta specifica. Totusi, foie gras de rata este mult mai accesibil, datorita faptului ca este mai usor de produs.

Sa concretizam:

Foie gras de gasca: are o textura matasoasa, cu o aroma bogata si subtila, este foarte sofisticat si fin, aproape cremos;

Foie gras de rata: are o textura si o aroma mai rustica, gust mai pronuntat. Se recomanda pentru preparate calde.

Totusi, daca va puteti permite - deoarece poate fi foarte scump, optati pentru cel de gasca.