Guarana - fructul care seamana cu ochii oamenilor

Paullinia cupana sau Guarana este o planta sub forma unei liane cataratoare, are frunze, seminte si face flori galbene sub forma de ciorchini. Dintre toate componentele plantei, semintele sunt cele cu cel mai mare continut substante nutritive esentiale pentru organism.

Originara din jungla amazoniana, inrudita indeaproape cu artarul, Gurana a fost descoperita pentru beneficiile sale asupra sanatatii si anume pentru cresterea energiei, ca arzator de grasimi si ca un stimulent asemanator cu cafeaua.

Legenda spune ca primele plante de guarana au incoltit din ochii unui copil foarte iubit in tribul sau. Acesta a fost ucis, iar o zeitate, din compasiune, a prelevat ochiul stang al copilasului si l-a plantat in padure, nascandu-se astfel varietatea salbatica de guarana.

Denumirea stiintifica a genului, „paullinia”, a fost inspirata din numele botanistul german Christian Franz Paullini, care a descoperit aceste plante in Carraibe, in secolul al XVIII-lea.

Proprietatile guaranei au fost descoperite si testate de triburile de indieni, care credeau ca guarana are efecte supranaturale. Acestia foloseau zilnic semintele de guarana, le prajeau si le amestecau cu faina de manioc, iar din pasta obtinuta faceau suluri pe care le lasau sa se intareasca.

In prezent este folosita cel mai mult in prepararea bauturilor energizante. Se mai comercializeaza si sub forma de pudra, care poate fi utilizata asemenei pudrei de cafea sau cacao, pentru a prepara bauturi calde sau reci, creme etc.

Deoarece contine guaranina - un fel de cofeina naturala - si alte substante energetice, cum ar fi teobromina si teofilina (care se gasesc in cafea sau ceai). Cafeina continuta de guarana stimuleaza sistemul nervos central, contribuind la eliminarea starii de somnolenta. Este recomandata pe perioadele de activitate psihica intensa si de concentrare maxima si ajuta si la eliminarea durerilor de cap si asigura pofta de viata si energie pentru un timp indelungat.

In industria farmaceutica si dermato-cosmetica este utilizata ca ingredient principal in sampoanele destinate stoparii caderii parului, cremelor anticelulitic ori in preparatele destinate curelor de slabire (deoarece guarana are capacitatea de a induce satietatea si de a energiza organismul, diminuand pofta de mancare).