Hijiki – cele mai versatile alge marineCunoscute stiintific sub numele de Sargassum fusiforme, Hijiki sau Hiziki sunt un tip de alge marine cu o culoare maro sau verde mat, cand sunt cultivate sau recoltate in mediul natural.
Acest tip de alge cresc pe coastele din Japonia, China si Coreea si au devenit o ingredientul principal in felurile de mancare bazate pe alge marine.


Hiziki este o alga sub forma de fire tubulare si creste sub rocile de la marginea oceanului, la doar1-2 m sub apa, deoarece iubeste lumina soarelui.

Hiziki are nevoie de un an sa creasca si este recoltata manual in primavara. Spre deosebire de celelalte alge care sunt uscate la soare si nu au nevoie de alta procesare, hiziki este foarte tare in starea sa naturala si de aceea trebuie uscata, aburita pentru 4 ore si apoi uscata din nou. Pentru a se intensifica culoarea neagra este inmuiata in suc de arame (o alta alga des folosita in bucataria japoneza) si apoi din nou uscata.

Hijiki este adesea considerata una dintre formele cele mai versatile de alge marine, deoarece se usuca repede si mentine majoritatea continutului sau nutritiv. Odata ce hijiki sunt uscate, pot fi exportate in intreaga lume, adaugate la orice fel de mancare, de la supe si sosuri de soia, pana la a fi amestecate cu cartofi prajiti.

Se consuma cu salate, legume preparate la wok sau cu tofu. Culoarea neagra a algelor Hihiki contrasteaza bine cu tonurile de galben, portocaliu si verde ale altor alimente.

Hiziki se poate pastra timp indelungat, fara conditii speciale. Este o sursa excelenta de minerale, incluzand fier, are de 14 ori mai mult calciu ca laptele si contine cantitati mari de proteine, vitaminele A si B si fier. Aceste alge purifica corpul, in special nivelul de zahar din sange, de aceea sunt recomandate diabeticilor.
Algele de mare sunt bogate in iod. Excesul de iod poate afecta buna functionare a tiroidei.
Algele Hijiki, la fel ca si alte alimente, pot acumula urme de arsenic. Urmand instructiunile de preparare aceste urme vor fi indepartate.

Preparare:
- spalati algele si apoi inmuiati-le in apa rece timp de 30 de minute (volumul lor se va tripla);
- scurgeti-le de apa, spalati-le din nou si apoi fierbeti-le in apa proaspata timp de 20 de minute.

Forma ondulata indica alge hiziki de calitate. Gatite, hiziki au o textura ferma si un gust delicios, persistent, iar culoarea neagra a acestor alge asorteaza orice mancare.

Atentie: in apa algele hiziki isi maresc volumul de cca. 5-6 de ori fata de starea uscata.