Conform wikipedia, Ketchup provine dintr-un cuvant chinezesc „Ke Tsiap”, care inseamna un sos murat de peste. In anul 1690 a fost pentru prima data acest cuvant mentionat in scris. In reteta originala nu intrau rosiile, sosul se prepara din ansoa, nuci, ciuperci, fasole, in amestec cu diverse condimente, usturoi si vin.
Marinarii englezi au descoperit acest sos minune si au transmis mai departe reteta.
Ketchup-ul, dupa cum a fost intalnit de catre europeni in Asia, consta initial intr-un sos de peste murat prin sarare, fara a contine otet de nici un fel, semanand mai mult cu un sos de soia.
In anii 1600, britanicii si olandezii au incercat sa imite acest sos odata ajunsi din nou in Europa. Astfel, in absenta multor ingrediente asiatice, acestia au subtituit ingredientele necesare cu ceea ce aveau, mai exact: nuci, ciuperci si ansoa.
In 1727, apare prima reteta publicata in „The Compleat Housewife”, scrisa de Eliza Smith in Anglia. Reteta nu cuprindea rosii ci ansoa, ceapa, otet, condimente si coaja de lamaie.
Ketchup-ul de rosii s-a bucurat de cea mai mare popularitate in Statele Unite. Aici a inceput sa fie fabricat si distribuit, pentru prima data, de catre fermieri. Se pare ca locuitorii din Maine au fost primii utilizatori ai rosiilor in retetele de ketchup. In 1814 apar primele retete de ketchup, bazate pe rosii in „The Universal Receipt Book”. Pana la 1834, apare si prima reclama a ketchupului de tomate.
Jonas Yerks este considerat acel om care a facut din ketchup-ul de rosii un fenomen national. In 1869, H.J.Heinz impreuna cu Clarence Noble au pus bazele celei mai mari companii producatoare de ketchup din lume. Heinz a observat ca acest sos apetisant se vinde mult mai bine daca este turnat in sticle.
Astazi, ketchup-ul este condiment favorit al Americii, fiind gasit in 97% din bucatarii. Copiii consuma cu aproximativ 50% mai mult decat adultii. Cei tineri consuma ketchup aproape cu orice fel de mancare, in special cu pizza sau cartofi prajiti.
In compozitia ketchup-ului pe care-l gasim astazi pe rafturile magazienelor intra: pasta de rosii, otet, amidon, sare, zahar, piper si alte condimente. Desi exista foarte multe tipuri de ketchup, oamenii par a distinge doar intre cel picant si dulce (de rosii, evident). Dintre cele mai vechi ar trebui amintite ketchup-ul de nuca si cel de ciuperci. Aceste tipuri apar azi alaturi de altele continand ingrediente mai exotice cum ar fi: ketchup de mango sau ketchup-ul de banana.
Pe piata gasim multe tipuri de ketchup, insa de calitate indoielnica. De obicei, cele mai ieftine sunt fabricate pe baza de amidon si coloranti. Insa, pentru ketchup-urile de calitate, care sunt mai scumpe, se folosesc doar rosii sortate cu grija, potrivite pentru conservare (culese dupa 60-63 de zile de la inflorire). Anume aceste rosii sunt bogate in substante nutritive necesare organismului.
Pe de alta parte, printre aditivii alimentari specifici ketchup-ului se regaseste amidonul modificat din porumb ce are rolul de a-i da ketchup-ului textura si consistenta potrivita, ulterior consumatorii putand insa resimti probleme ale tractului intestinal in cazul in care manca o cantitate mare de produs.
Totodata, conservantii artificiali utilizati, in special cei din categoria benzoatilor, in unele cazuri pot provoca alergii si pot modifica microflora intestinala benefica.
Fiind considerat daunator pentru copii, in Marea Britanie spre exemplu, in anul 2008, ketchup-ul a fost interzis in diverse scoli, datorita mai ales continutului mare de sare si zahar. In schimbul ketchup-ului, elevii primeau sos de tomate pregatit de bucatarii de la cantinele scolare.
Atentie la ce cantitate de ketchup consumati deoarece contine si dezavantaje mai ales pentru produsele ce se gasesc in comert, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta. In compozitia acestuia se gaseste glucide care au rolul de absorbtie lenta, ce retine apa si provoaca gelifierea. Amidonul confera aspectul de vascozitate a sosului. Pe langa acestea mai contine si sodiu si benzoat ce poate provoca tulburari in deficitul de atentie.
Conform unui studiu realizat in iulie 2014 de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (A.N.P.C.P.P.S) a demonstrat ca peste 30% dintre produsele tip Ketchup comercializate in magazinele din Romania contin 5 E-uri (aditivi alimentari).
Comentarii:
O reteta ,doua ,ceva ?
America nu consuma ketchup, cred ca doar americanii si nici aia nu toti, in special numai cei din SUA.
Interesant articolul ,se poate prepara si acasa ketchup-ul