Laptele UHT

UHT nu este vreo gaselnita a producatorilor de lapte ci se refera la ultrapasteurizare, un procedeu prin care laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o incalzire intensa, in intervalul de 135-150 grade C.

Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implica incalzirea laptelui la 72-75 grade Celsius, cu un timp de mentinere de 15-20 secunde inainte ca acesta sa fie racit.

Procedeul UHT (Ultra High Temperature) este un proces continuu ce are loc intr-un sistem inchis, prevenind recontaminarea produsului cu microorganisme purtate de aer. Produsul trece printr-o succesiune rapida de etape de incalzire si racire, care distruge microbii si microorganismele si asigura pastrarea vitaminelor si proteinelor. Ulterior, laptele este introdus in ambalaje presterilizate, fiind utilizate cutiile de tip TetraPak, ambalaj multi strat protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigen.

Rezultatul final, laptele UHT, este un produs care poate fi pastrat timp, aproximativ sase luni fara a fi necesara refrigerarea, cu conditia ca ambalajul sa nu fie deschis.

Trebuie sa stiti insa ca, dupa desigilarea cutiei, laptele UHT trebuie sa fie conservat la frigider si consumat in urmatoarele 3 zile.

Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate de 5-15 zile daca a fost refrigerat corespunzator pe timpul transportului si distributiei.

Avantaje lapte UHT:
  • Nu isi pierde proprietatile nutritive pe durata termenului lung de valabilitate;
  • Daca amabalajul nu a fost desfacut, n trebuie pastrat la frigider;
  • Nu contine conservanti;
  • Are toate elementele nutritive specifice laptelui;
  • Laptele UHT este de o calitate superioara, fiind supus mai multor controale ceea ce inlatura posibilele riscuri de contaminare si anulare a proprietatilor nutritive.