Laptele UHT

Wednesday 31 August 2016 00:08
Laptele UHT

UHT nu este vreo gaselnita a producatorilor de lapte ci se refera la ultrapasteurizare, un procedeu prin care laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o incalzire intensa, in intervalul de 135-150 grade C.

Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implica incalzirea laptelui la 72-75 grade Celsius, cu un timp de mentinere de 15-20 secunde inainte ca acesta sa fie racit.

Procedeul UHT (Ultra High Temperature) este un proces continuu ce are loc intr-un sistem inchis, prevenind recontaminarea produsului cu microorganisme purtate de aer. Produsul trece printr-o succesiune rapida de etape de incalzire si racire, care distruge microbii si microorganismele si asigura pastrarea vitaminelor si proteinelor. Ulterior, laptele este introdus in ambalaje presterilizate, fiind utilizate cutiile de tip TetraPak, ambalaj multi strat protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigen.

Rezultatul final, laptele UHT, este un produs care poate fi pastrat timp, aproximativ sase luni fara a fi necesara refrigerarea, cu conditia ca ambalajul sa nu fie deschis.

Trebuie sa stiti insa ca, dupa desigilarea cutiei, laptele UHT trebuie sa fie conservat la frigider si consumat in urmatoarele 3 zile.

Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate de 5-15 zile daca a fost refrigerat corespunzator pe timpul transportului si distributiei.

Avantaje lapte UHT:
  • Nu isi pierde proprietatile nutritive pe durata termenului lung de valabilitate;
  • Daca amabalajul nu a fost desfacut, n trebuie pastrat la frigider;
  • Nu contine conservanti;
  • Are toate elementele nutritive specifice laptelui;
  • Laptele UHT este de o calitate superioara, fiind supus mai multor controale ceea ce inlatura posibilele riscuri de contaminare si anulare a proprietatilor nutritive.

Comentarii

Notează articolul:

Gloria, 02/11/2023

Îl folosesc de foarte mult timp! Aveți încredere , este foarte bun!

(0) (0) abuz
florentina_d2023_3
florentina_d2023_3, 02/11/2023

De ce nu se atinge pisica de el?

(0) (0) abuz
Liliana, 22/10/2020

Eu eram convinsă că este un lapte "mort"....adică fără calități nutritive Sincer îl evitam.

(1) (0) abuz
sorindezmi, 22/03/2019

Super, foarte bine de stiut

(0) (1) abuz
Diana Lucia, 26/08/2018

Sunt explicatii foarte necesarfe, mai ales pentru cei ce INCA nu stiu ce inseamna pasteurizarea (si sunt multi !). Am auzit atatea ineptii despre laptele UHT de la tot felul de falsi cunoscatori, ca explicagtiile de mai sus sunt total binevenite. Multumesc.

(0) (0) abuz
G, 14/01/2018

Mersi

(0) (0) abuz
Mark1, 27/12/2017

Foarte interesant. Explicatii relevante.

(0) (0) abuz