Mirinul sau vinul dulce din orez

Folosit pentru a indulci si a da profunzime aromei diverselor preparate culinare, mirinul este un fel de vin de orez, dar cu un continut de aclool mult mai mic si continut mai ridicat de zahar.

Mirinul este unul dintre cele mai importante ingrediente ale bucatariei japoneze, preparat din orez glutinos aburit (mochigome) si amestecat cu koji (drojdie de orez) si shochu (lichior). Este produs printr-o metoda traditionala de fermentare a drojdiei de orez si imbatranire atenta timp de noua luni. Gustul dulce se datoreaza zaharurilor existente in mod natural, dupa degradarea amidonului din cereale. Cand se utilizeaza la gatit, prin enzimele pe care le contine, mirinul ajuta la stimularea gustului legumelor si algelor de mare.

Mirinul este limpede, de culoare aurie si este ambalat, cel mai adesea, in sticle. Este, oarecum, similar cu sake, dar are un continut mai mic de alcool, 14% in loc de 20%.

Mirinul este folosit pentru a da gust in special pestelui fiert, dar si pentru a indeparta mirosul de peste. Cantitati mici de mirin sunt adesea folosite in loc de zahar si sos de soia. Este folosit si la prepararea sosului teriyaki. Avand un gust puternic, se foloseste in cantitate redusa.

Mirinul poate fi adaugat cand se gatesc legumele, algele, fasolea.