Ouale - cele mai nutritive alimente de pe planeta

In anii 1990, ouale au avut parte de publicitate negativa din cauza continutului lor de colesterol (210 mg per galbenus de ou) insa numeroase studii ulterioare au demonstrat in mod clar lipsa unei relatii dintre consumul de oua si bolile coronariene.

Galbenusul de ou contine mult colesterol, insa acesta nu determina cresterea colesterolului sangvin la persoanele sanatoase. Totusi, persoanele care au trigliceridele si colesterolul crescut ar fi bine sa nu consume mai mult de 1ou/saptamana. Pentru persoanele sanatoase consumul optim este intre 2-4 oua/saptamana.

Ouale contin multe vitamine si minerale care sunt parti esentiale ale unui regim alimentar sanatos si echilibrat. Ele trebuie sa fie vazute ca o sursa ieftina, versatila si cu proteine usor de digerat. Proteinele din ou sunt mai bine folosite de organism decat proteinele din carne datorita bogatiei in saruri minerale si vitamine.

Iata si ceva beneficii de sanatate ale consumului corect de oua:

  • Dezvolta musculatura: Datorita calitatilor sale nutritionale deosebite, fiind bogat in vitamine si proteine, oul crud este consumat de sportivii de performanta cu cateva zile inainte de competitii.
  • Asigura o buna functionare a creierului: ouale contin vitamine si minerale care sunt necesare pentru functionarea regulata a celulelor, inclusiv a creierului, a sistemului nervos, a memoriei si a metabolismului.
  • Asigura producerea corecta de energie in organism: ouale contine toat vitaminele si mineralele care sunt necesare orgasimului zi de zi pentru a produce energie in toate celulele corpului.
  • Ajuta la construirea unui sistem imunitar sanatos: vitamina A, vitamina B12 si seleniul (existente in oua) sunt esentiale pentru mentinerea sistemului imunitar sanatos. Pe langa proteinele de inalta calitate oul contine vitamine (A, B, D si E), minerale (fosfor, calciu si fier) si oligoelemente.
  • Galbenusul de ou crud este foarte bogat in fier asimilabil, in lecitina (esentiala pentru memorie si pentru metabolismul grasimilor), in colina (necesara pentru transmiterea impulsurilor nervoase si pentru sanatatea ochilor), in pigmenti cu efect antioxidant si antitumoral.

Oul, mai ales cel de rata si gasca poate contine salmonella - un bacil gram-negativ, de forma ovala care provoaca boala diareica la oameni - si de aceea se recomanda sa nu fie consumat crud. Femeile insarcinate, copiii si batranii trebuie sa consume ouale bine facute, deoarece caldura omoara salmonella.

Stiati ca:

  • prospetimea unui ou se verifica prin scufundarea intr-un vas cu apa rece?Oul prospat sta la fund.
  • culoarea cojii depinde doar de rasa gainii si nu are nicio legatura cu calitatile nutritionale?
  • Culoarea galbena a galbenusului este data de carotenul din hrana gainilor?