Pâte brisée, Pâte sucrée si Pâte sablée

Ideale pentru quiche-uri, tarte si placinte dulci sau sarate, aluaturile frantuzesti sunt aluaturi fragede, nedospite, cu o bogata aroma untoasa. Dupa coacere devin fragede si sfaramiciose.

Aluaturile frantuzesti contin 3 ingrediente de baza: faina, unt nesarat si apa. In functie de preparatul la care vor fi folosite, se poate adauga sare sau zahar.

Va prezentam mai jos 3 tipuri de aluat frantuzesc: pâte brisée, pâte sucrée şi pâte sablée.

Pâte brisée

Facut din 3 ingrediente principale, faina, unt si apa rece, este cel mai simplu, cel mai usor dintre cele 3 tipuri si merge perfect la quiche-uri si tarte sarate. Se poate folosi la fel de bine si pentru umpluturi dulci, pentru tarte cu fructe, creme, ganache-uri, ciocolata.

Pâte brisée se face cu faina si unt in proporţie de 2:1, legate cu apa rece. Pentru a iesi perfect, untul trebuie sa fie rece, taiat in cubulete, amestecat cu faina si cu sare pana se obtine o textura nisipoasa, apoi se adauga apa si se formeaza coca. Pentru a obtine o textura sfaramicioasa, un aluat care se rupe in fulgi, este necesar ca in compozitia finala sa existe cat mai mult unt sub forma de bucatele sau fulgi. In timpul coacerii, acestea se vor topi, iar ele vor fi inlocuite de mici spatii de aer, care vor da consistenta de fraged si sfaramicios.

La fel de important este si sa respectam timpul pe care aluatul trebuie sa-l stea in frigider - 15-30 minute - intr-o folie de plastic, inainte de a fi intins pe tava.

Pâte sucrée

Este aluatul frantuzesc folosit la prepararea tartelor dulci cu crema sau fructe. Ca si ingrediente si mod de preparare este identic cu Pâte brisée, singura diferenta fiind adaugarea a 100 grame zahar in compozitie, doar dupa ce faina a fost amestecata cu untul.

Inainte de a fi intins pe tava, aluatul pâte sucrée trebuie obligatoriu lasat 30min – 1 ora la frigider.

Pâte sablée

Este cel mai bun si rafinat aluat dintre aluaturile fragede frantuzesti si este baza perfecta pentru placinte, tarte cu fructe, cu crema de vanilie sau cu ciocolata. Difera de celelate aluaturi fragede prin modul de preparare, in sensul ca untul este incorporat in celelalte ingrediente prin sablare si nu prin framantare, astfel, bucatelele mici de unt vor fi acoperite de faina in amestec cu zahar, fara a fi omogenizate.

Inainte de a fi intins pe tava, aluatul pâte sablée trebuie obligatoriu lasat 30 min – 1 ora la frigider.