Pepenele – multivitamina completa!

Mari sau mici, cu sau fara samburi, rosii sau galbeni, nimic nu se potriveste vara mai bine ca un pepene mare si suculent. Indiferent de modul in care este taiat sau prezentat, pepenele este un desert perfect, fiind atat de dulce si racoritor.

Cu totii stim ca pepenii contin peste 90% apa si mai putin de 10% zahar, dar stim care sunt vitaminele pe care le contin?

Iata mai jos 5 dintre vitaminele si compusii naturali regasiti din belsug in pepeni.

  1. Vitamina B6. Una dintre vitaminele gasite in pepene este vitamina B6, care este utilizata de catre organism in mai multe moduri, inclusiv fabricarea anumitor produse chimice creierului. Vitamina B6 este utila pentru o gama larga de activitati ale sistemului nervos. Aceasta ajuta la defalcarea corecta a zaharurilor si amidonului, ajuta la prevenirea acumularii de homocisteina in sange.
  2. Potasiu. Prin consumul de aproximativ 2 cesti de pepene rosu, oferiti organismului o doza buna de potasiu. Acest mineral este o parte vitala a echilibrului apei in organism si poate ajuta la atenuarea crampelor musculare, precum si reglarea tensiunii arteriale. Corpul uman are nevoie de o sursa permanenta de potasiu pentru a fi capabil sa functioneze cum trebuie si sa mentina muschii si nervii in stare buna, inclusiv inima, prin urmare consumul a doua cesti de pepene rosu ofera organismului cantitatea de care are nevoie pentru o zi.
  3. Beta-carotenul. Pepenele are o concentratie mare in beta-caroten, un antioxidant si protector al celulelor, prin incetinirea procesului de imbatranire. Beta-carotenul ajuta la prevenirea nictalopiei (orbirea de noapte) si a altor afectiuni ale ochilor, problemelor de piele, creste imunitatea, protejeaza impotriva toxinelor si a formatiunilor canceroase, impotriva racelilor si a infectiilor. Desi sunt recunoscute multiplele efecte benefice ale consumul de alimente bogate in beta-caroten, un consum excesiv poate duce la ingalbenirea pielii.
  4. Licopenul. Pepenii rosii sunt o mare sursa de licopen. Licopenul este un aliat extraordinar al celulelor din organism impotriva radicalilor liberi si are rolul de a preveni oxidarea colesterolului, in acest fel intarziind sau chiar indepartand aparitia aterosclerozei. Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii, pepene rosu, ardei iuti rosii, grepfruit rosu, sfecla rosie, ridichi de luna, mere rosii, struguri rosii, piersici si caise. Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.
  5. Arginina si citrulina. Necesara pentru productia proteinelor, l-arginina ajuta la eliminarea amoniacului din organism (deseu) si stimuleaza eliberarea de insulina. In plus, l-arginina este folosita pentru fabricarea de oxid nitric (un compus care relaxeaza vasele de sange). Citrulina are rolul a stimula nivelul de energie si functia sistemului imunitar.