Raclette – de la razuire la topire

Originara din cantonul Valais din Elvetia, Raclette, este o branza din lapte de vaca, nepasteurizata, care isi trage numele, de la verbul "racler"- "a razui".

Povestea incepe in Evul Mediu, cu ciobanii elvetieni, care in timpul iernilor, se asezau in apropierea focului, cu o jumatate de roata de branza, razuind suprafata topita pe o bucata de paine, pe cartofi fierti sau pe o bucata de carne.

In 1921, odata cu aparitia si raspandirea electricitatii, a fost inventata o rampa prevazuta cu o lampa electrica ce a inlocuit focul. Varianta moderna, recenta, implica un aparat special, prevazut cu palete individuale pentru incalzirea branzei, deasupra avand un gratar folosit pentru legume sau carne. In functie de gusturi si preferinte, fiecare isi asezoneaza si isi prepara singur farfuria.

Se potriveste cel mai bine merge cu vinurile albe, seci de Savoie, dar si cu rosii din soiurile Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon.

Raclette este usor de preparat si in multiple variatiuni. In lunile de vara, atunci cand este insotita de salate proaspete sau legume crocante, Raclette se transforma intr- o simfonie adevarata pentru papilele gustative.