Romanesco – conopida martianaNici conopida, nici broccoli, Romanesco este o leguma din familia Brassica Oleracea, dar se deosebeste de rudelei ei atat prin culoare cat si prin aspect.

Informatiile referitor la originea sa, spun ca a fost descoperita prima data in Italia, in secolul al XVI-lea, dar a inceput sa fie cunoscuta pe piata internationala abia in jurul anului 1990.

Englezii o numesc Romanesco broccoli, francezii varza, germanii si polonezii conopida. Datorita aspectului ei, cu inflorescentele sub forma de turnulete cu spirale, Romanesco se mai numeste "conopida-turn" sau "conopida-minaret".

Seamana cu conopida si are culoare verde deschisa, are un gust dulce, dar mai puternic si mai picant decat aceasta. Aroma ei oscileaza intre conopida si broccoli, si mult mai apropiata de varza kale. In comparatie cu conopida, textura sa este mult mai crocanta.


Beneficiile pentru sanatate ale Romanesco sunt similare cu cele ale consumului de broccoli si altor legume crucifere, dar Romanesco contine mai mult caroten si mai multe saruri minerale, dar mai putin amidon. Contine o cantitate mare de vitamina C si este digerata mai usor decat conopida.

Cateva beneficii:
- prin continutul ridicat de carotenoide imbunatateste aspectul pielii si tonusul;
- nivelurile de fier, acid folic si vitamina C fac din Romanesco o alegere excelenta pentru cei care se lupta cu anemia si infertilitatea;
- datorita fibrelor naturale, ajuta la reglarea nivelului de colesterol si de zahar din sange;
- imbunatateste si protejeaza vederea;
- stimuleaza functia imuna generala;
- intareste atat sistemul cardiovascular cat si respirator;
- detoxifica sangele, si protejeaza sistemul nervos central.


Romanesco se prepara ca si conopida. Fiarta, devine cremoasa, cu un gust usor de nuca. Se foloseste la prepararea salatelor si a mancarurilor gatite. Ca salata, ea se taie in buchetele late si se amesteca cu felii de ceapa, masline, capere, ulei si lamaie.