Salak sau “Fructul sarpelui”

Originar din Indonezia si Malezia, Salak este un fruct exotic care datorita aspectului exterior ce seamana cu o piele de sarpe, se mai numeste si fructul sarpelui.

Salak este un palmier cu tulpina foarte scurta si cu frunze de pana la 6 metri lungime. Fructele cresc in grupuri la baza arborelui, sunt de marimea si forma unei smochine coapte, cu varf distinct, cu o coaja solzoaza, de un rosu-brun. In spatele acestui invelis se ascund trei lobi ce formeaza miezul fructului si care au la randul lor cate un sambure. Si-au capatat numele de "fructul sarpelui" din cauza cojii in care sunt invelite. Fructele au un gust usor acid si seamana cu merele.

Fructele de salak se mananca in general crude, dar si conservate, sub forma de compot, suc, gem etc. Datorita gustulului dulce si usor acid este folosit in retete ce conţin peste, pui sau carne de porc. De asemenea este folosit si ca materie prima la prepararea cidrului.

Inainte de a fi cojit se recomanda ca fructul sa fie tinut la rece, astfel coaja acestuia se va rupe in bucatele mici asemeni cojii oului fiert.

Salak este bogat in antioxidanti, vitaminele C si B6, tanini, proteine, fier, fosfor, calciu, betacaroten, carbohidrati si fibre. Are proprietatea de a calma durerile de stomac, datorita cantitatii mari de vitamina C, asigura elasticitatea si frumusetea pielii, precum si sanatatea ochilor. In combinatie cu mierea, salak trateaza indigestia si constipatia.