Secrete pentru muraturi perfecte!

Traditia romaneasca spune ca muraturile se pun la inceptul toamnei (sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie), conservele pentru iarna se fac din august-septembrie, dar fiecare casa cu obiceiurile ei.

Exista doua modalitati de baza de a mura legumele: in otet sau in saramura. Indiferent de modul in care sunt puse, muraturile aduc anumite beneficii organismului in functie de tipul de condimente folosite.

Indiferent ca vei opta pentru muraturi asortate, muraturi in aluat, gogosari si ceapa, muraturi din conopida si amestec de legume, varza alba sau rosie murata, gogonele, castraveti murati, cand pui muraturi pentru iarna ai nevoie de borcane si bidoane din plastic. Alegerea si pregatirea lor corecta va vor ajuta sa aveti muraturi bune pe timpul iernii, de aceea va dezvaluim cateva secrete:

  • calculati cantitatea de muraturi pe care o veti pregati in functie de cat de mare este familia dvs.;
  • alegeti vase potrivite, de diferite marimi, de plastic sau de sticla, pentru cantitatea de muraturi pe care o veti pune;
  • verificati ca vasele in care puneti muraturile sa se inchida etans, pentru ca odata cu patrunderea aerului, continutul isi poate pierde din calitati;
  • aveti grija ca vasele sa nu fie zgariate sau sparte, mai ales daca alegeti sa refolositi vase de anul trecut;
  • spalati bine vasele in care urmeaza sa puneti muraturile, in special daca utilizati vase in care au mai stat muraturi in anii anteriori;
  • daca nu sunteti siguri de etanseitatea capacelor bidoanelor si borcanelor, folositi folii de celofan asezate pe gura vaselor, peste care veti pune apoi capacul, impiedicand astfel aerul sa intre in interiorul vaselor;
  • respectati instructiunile retetei;
  • asezati borcanele, bidoanele cu muraturi in locuri special amenajate, la racoare. Daca folositi etajere aveti grija ca acestea sa sustina greutatea borcanelor, altfel s-ar putea sa fi muncit in zadar.