Strata – sora cu Frittata

Inrudita cu quinche si cu frittata, Strata este un sortiment de budinca cu ou si paine, care provine din bucataria nord americana.

Cea mai veche reteta dateaza din 1902, se numea Strata cu branza si continea straturi de paine, sos alb, branza, dar nu si oua.

Usor de preparat, strata sau stratta include ca ingrediente de baza cuburi sau felii de paine inmuiate in ou plus lapte, apoi coapte intr-o tava inalta. Se poate adauga carne sau legume.

Cu toate acestea, exista mai multe tipuri diferite de strata, care sunt servite ca feluri de mancare principale, garnituri si deserturi. Pe masura ce anii au trecut si ingredientele traditionale s-au schimbat, versiunile de realizare a stratelor s-au schimbat si ele; unele versiuni nu folosesc deloc paine sau branza, altele se fac in vase mici si rotunde, unele seamana cu niste briose mari, altele includ fructe.

Reteta moderna contine multe oua, de aceea este bine sa fie servita in prima partea a zilei. Strata este perfecta pentru micul dejun, dar si pentru un mic-dejun mai intarziat (brunch) sau chiar pranz.