Tamale – preparat al traditiei culinare mexicane

Tamale sunt gustari populare in Mexic, dar si in alte tari sud-americane; sunt niste rulouri cu o umplutura sarata sau dulce, invelite in coji de porumb. In multe tari din America de Sud se folosesc frunze de banane sau chiar frunze de mangold, care formeaza un invelis comestibil.

Termenul de Tamale vine din stravechiul dialect Nahuatl si se refera la un preparat cu diverse umpluturi (in special carnuri taiate marunt si legume, alaturi de ardei chili rosii sau verzi), acoperit cu coca si invelit in panuse moi de porumb; pachetul obtinut este legat bine si fiert pana ce aluatul este copt. Rulourile de tamale se fierb intr-un vas pe aburi, numit tamalera. Inainte de consum panusele se scot.

Un Tamale poate fi umplut cu aproape orice, desi majoritatea retetelor de tamale se bazeaza pe utilizarea de fainei de porumb sau masa. De fapt, unele tamale din Guatemala si Belize sunt umplute doar cu masa si sunt consumate in loc de paine.

Tamale mexicane sunt de obicei umplute cu carne (de porc sau de pui) si un sos verde sau rosu picant. Exista si tamale dulci, care se fac adaugand zahar in faina de porumb sau folosind ca umplutura fructe uscate, stafide, ananas sau nuca de cocos.

Tamale din Peru pot fi umplute cu carne de pui sau de porc, bine condimentata, fierte cu alune, oua si/sau masline.

In Trinidad-Tobago reteta de Tamale se face cu carne, prune uscate si capere.

Tamale sunt de obicei consumate de sarbatori precum: Craciunul, Ziua mortilor, Las Posadas (sarbatoare religioasa care dureaza 9 nopti intre 16-24 Decembrie), Dia de la Candelaria Ziua (celebrarea Fecioarei de la Candelaria - 2 februarie) si Ziua Independentei Mexicului.