Originare din Mexic, tomatillo sunt considerate legume emblematice, nelipsite din bucataria traditionala. Sunt utilizate la salsa, gazpacho si guacamole, in deserturi, sosuri, conserve de fructe, topping-uri, placinte, salate.
Tomatillos, cunoscute si sub denumirea de "tomates verdes" (tomate verzi), are un gust asemanator cu cel al tomatei, putin mai acid si mai acrisor. Fructul are dimensiuni mici, forma rotunda de culoare verde sau galben cand ajung la maturitate. In general, fructele au culoare verde, iar atunci cand sunt coapte capata o nuanta movulie, rosiatica sau galbena, in functie de soiul ales. La exterior au o coaja de culoare maro deschis, subtire ca o foaie de hartie, ce trebuie indepartata. La maturitate, aceasta plesneste si fructul propriu-zis ramane descoperit si gata pentru a fi cules. Datorita acestei pelicule li se mai spune si "lampioane chinezesti".
Cand sunt coapte, tomatillos au gust acrisor, ce aminteste de agrise. Fructul de tomatillos necopt nu este comestibil.
Pentru gatit, se curata coaja, apoi se spala cu multa apa pentru a indeparta pelicula de la suprafata. Poate fi folosit crud, in salate sau gatit pentru sosuri si supe. Prin fierbere, tomatillo se inmoaie foarte mult, iar gustul se intensifica.
Daca nu se consuma imediat, fructele se pastreaza in pelicula lor, pentru a tine mai mult timp. In frigider, tomatillos isi mentin prospetimea pana la 2 saptamani, daca sunt tinute intr-o punga de hartie. Pentru a rezista pana la 3 saptamani, curatati-le de coaja si puneti-le in pungi de plastic la congelator.
Comentarii:
Plante puțin pretențioase cu radament bun.Excelente în sosuri pt. carne.