Fructele reprezinta in alimentatie sursa importanta de glucide, antioxidanti, fitonutrienti si vitamina C. Iarna, cand nevoia de energie este crescuta, se recomanda consumul de fructe proaspete, cat mai colorate, ca sursa de energie.
Fructele de sezon, pe langa faptul ca au in componenta lor cantitati mari de fitonutrieniti, substante de origine vegetala cu actiune benefica asupra organismului, sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si apa.
Fructele sunt o solutie de intarire a sistemului imunitar dar si cea mai simpla modalitate de va recapata vitalitatea.
Kiwi
Kiwi este un fruct care se gaseste in magazine din octombrie pana in martie si care ofera o multime de beneficii sanatatii. Un singur fruct de kiwi contine 3 grame de fibre (majoritatea insolubile) si 76% din DZR de vitamina C, care creste contribuie la cresterea imunitatii, inclusiv rezistenta la gripa si raceala, ajuta organismul sa absoarba mai usor fierul din alimente. Contribuie la regenerarea tesutului osor si cutanat si participa la formarea colagenului, responsabil cu calitatea pielii, extrem de solicitanta in aceasta perioada.
Banana
Banana - fructul tropical pe care il avem la indemana tot anul, este o adevarata mina de elemente nutritive. Prin continutul ridicat de minerale (potasiu, magneziu), glucide, vitamine (B6, B12, C), serotonina si triptofan bananele sunt produsul ideal pentru mentinerea tonusului psihic in anotimpul rece. O banana ofera in jur de 360 mg de potasiu.
Grapefruitul roz
Grapefruitul roz - In afara continutului bogat de vitamina C, grapefruitul mai are in compozitie si vitamina A, apa, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 si fier. Grapefruitul roz sau rosu contine licopen, un antioxidant puternic pentru organism, care are efecte antitumorale, dar care protejeaza pielea de actiunea externa a agentilor nocivi (frig, vant, raze ultraviolete, umiditate scazuta) mentinandu-i supletea si integritatea. Specialistii spun ca grapefruit-ul roz sau rosu este unul dintre cele mai sanatoase fructe si ca substantele antioxidante pe care le contine pot impiedica imbatranirea precoce a organismului.
Ananasul
Ananasul - este o sursa excelenta de mangan, de vitamina C, de fibre, dar si de bromelaina, o enzima care dizolva proteinele din carne si le face mai usor de digerat. Deci, ananasul este desertul perfect dupa o masa copioasa. Este recomandabil sa se consume 250-500 g de ananas proaspat, daca nu zilnic, atunci macar de trei ori pe saptamana.
Mandarinele
Mandarinele - sunt fructe iernatice, disponibile din decembrie pana in februarie, iar un fruct de aproape 6 cm diametru contine 2.3 g fibre (majoritatea solubile), 13% din DZR de vitamina A, 40% din DZR de vitamina C. Mandarinele contin o gama impresionanta de antioxidanti, ce lupta impotriva radicalilor liberi si ne protejeaza organismul de toxine. Concentratia de antioxidanti din mandarine este chiar mai mare decat cea din portocale.
Atentie!!!
Fructele contin fructoza si trebuie consumate cu moderatie in prima parte a zilei. Consumate dupa ora 18 incetinesc metabolismul si surplusul de carbohidrati risca sa fie transformat de organism in grasime de depozit.
Comentarii:
Eu veream să știu ce fructe de iarnă sunt dar nu e chiar ce am căutat dar e chiar interesant.
Interesant...mulțumesc!
Iubim fructele de iarna!
1 fuct / zi = sanatate curata
F interesant
Interesant si la obiect! Bravoooo
Interesant. Multumesc!
Foarte interesant articolul
Articol foarte interesant.