Uleiul de rapita - uleiul cu 1000 de virtuti

Uleiul de rapita este cea mai bogata sursa de acid afla-linoleic dintre toate tipurile de ulei comestibil, o grasime esentiala omega-3 care protejeaza sanatatea inimii. Dar fragilitatealui se datoreaza, de fapt, continutului bogat in Omega-3, acidul gras esential, devenit in ultimii ani vedeta programelor nutritioniste.

Fiind foarte versatil, poate fi folosit la sotat, prajit, copt si preparare a sosurilor pentru salate.

Uleiul de rapita este excelent in salate calde sau reci, cruditati si marinate, combinandu-se perfect cu gustul de lamaie, cu aroma carnii de vita sau a celei de somon, cu legumele coapte, sparanghelul, pastele sau orezul fiert. Daca doriti neaparat, puteti sa-l si incalziti putin, pentru a imbogati gustul legumelor si al pestelui, insa evitati sa-l folositi la fripturi. Este un ulei fragil, care nu rezista la fierbere, calitatile sale sunt distruse prin fierbere sau prajire la temperaturi foarte mari.

Uleiul de rapita poate fi recunoscut usor dupa culoarea aurie, mirosul pronuntat si gustul dulceag, dar cu un punct usor de amareala.

Uleiul de rapita nu are atat de multi antioxidanti precum uleiul de masline extravirgin, insa termenul sau de expirare este cu siguranta mai indelungat. Acest ulei este destul de rezistent la oxidare si se pastreaza chiar si un an intreg in camara, ferit de caldura si de lumina. Sortimentul presat la rece este mai fragil decat cel presat la cald si se oxideaza mai usor. Il puteti pastra si in frigider.