Care lapte vegetal este cel mai sănătos? Haideți să aflăm!

Monday 17 November 2025 14:06 - Adèle Peyches
Care lapte vegetal este cel mai sănătos? Haideți să aflăm!

Migdale, soia, ovăz, orez... Gama de lăpturi vegetale nu a fost niciodată atât de largă! Dar atunci când încerci să mănânci bine, este greu să știi pe care să îl alegi. Proteine, zahăr, vitamine, impact asupra sănătății și a planetei... Vom analiza toate acestea împreună, cu ajutorul celor mai recente studii și al sfaturilor experților.


De ce să treceți la lapte vegetal?

Din ce în ce mai mulți adulți înlocuiesc laptele de vacă cu alternative pe bază de plante. Motivele?

  • O digestie mai bună dacă sunteți intolerant la lactoză;
  • Pentru a-și reduce amprenta de carbon, deoarece producția pe bază de plante utilizează mai puțină apă și emite mai puține gaze cu efect de seră;
  • Sau pur și simplu pentru a vă schimba gusturile și a adopta un stil de viață mai bazat pe plante.

Dar fiți atenți:"Întrebarea care lapte este cel mai sănătos depinde de nevoile personale", spune Abigail Johnson, cercetător la Universitatea din Minnesota. Cu alte cuvinte, totul depinde dacă căutați mai multe proteine, mai puțin zahăr sau un aport bun de calciu.

Laptele de soia: cel mai complet din punct de vedere nutrițional

Este cel mai apropiat de laptele de vacă, conform unui studiu american de anvergură realizat pe 219 tipuri de lapte vegetal (Journal of Food Composition, 2025). Conține în medie 7-8 g de proteine per 240 ml, la fel ca laptele de vacă, și în mod natural foarte puține grăsimi saturate.

Soia conține, de asemenea, izoflavone, compuși vegetali cu efecte antioxidante, asociate cu o mai bună sănătate a inimii și a rinichilor. Mai multe studii au descoperit chiar o legătură între consumul regulat de soia și un risc redus de apariție a anumitor tipuri de cancer dependente de hormoni, cum ar fi cancerul de sân.

Contrar credinței populare, nu există nicio dovadă științifică că soia are un efect "feminizant" asupra bărbaților: o meta-analiză a 38 de studii clinice a confirmat că nu există niciun impact hormonal semnificativ.

Pe scurt: bogată în proteine, bună pentru inimă, completă și ușoară pentru sistemul digestiv - soia îndeplinește aproape toate condițiile!

Laptele de ovăz: cel mai dulce și mai sățios lapte

Motivul pentru care este atât de populară este că este cremoasă, ușor dulce în mod natural și foarte gustoasă. Ovăzul conține beta-glucani, fibre solubile care ajută la reducerea colesterolului din sânge și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Din punct de vedere nutrițional, laptele de ovăz furnizează aproximativ 1 până la 2 g de proteine și 2 g de fibre per 200 ml. Este adesea îmbogățit cu calciu și vitamina D, ceea ce compensează aportul de lapte convențional.

Pe de altă parte, poate conține mai mulți carbohidrați decât alte tipuri de lapte vegetal (până la 15g/200ml), așa că este mai bine să fie servit simplu și neîndulcit pentru a evita excesul de zaharuri adăugate.

De reținut: ideal pentru micul dejun sau cafea, hrănește bine și contribuie la sănătatea cardiovasculară.

Lapte de migdale: cel mai ușor (dar nu cel mai bogat)

Dragul latte-urilor instagramabile are calitățile sale... și limitele sale. Foarte săracă în calorii (aproximativ 25 până la 40 kcal/200 ml), conține puține proteine (adesea mai puțin de 1 g). Pe de altă parte, conține acizi grași nesaturați sănătoși pentru inimă și este adesea îmbogățită cu calciu și vitaminele B12 și D.

Problema este că conține foarte puține migdale: uneori doar 2 până la 3%! Restul este apă, puțin ulei vegetal și stabilizatori.

Sfat: dacă vă place gustul subtil de migdale, alegeți-l neîndulcit și îmbogățit. Este un acompaniament perfect pentru smoothie-uri și terciuri, dar nu va fi suficient pentru a vă acoperi necesarul de proteine.

Lapte de orez: cel mai ușor de digerat (dar atenție la zahăr)

Este cel mai fluid, cel mai blând și cel pe care copiii îl digeră adesea cel mai bine. Fără gluten și fără lactoză, este potrivit pentru stomacurile sensibile. Dar este și cel mai bogat în carbohidrați, cu până la 20 g de zahăr la 200 ml.

Conține foarte puține proteine (mai puțin de 1g/200ml), astfel încât compoziția sa nutrițională este mai puțin echilibrată decât cea a soiei sau a ovăzului. Mai bine să o folosiți ocazional sau să o rezervați pentru preparate dulci.

Ideal pentru : deserturi cu cremă, prăjituri, băuturi calde ușoare.

Și uleiurile adăugate?

Unele lăpturi vegetale conțin uleiuri de floarea-soarelui sau de rapiță, adăugate pentru a oferi o textură mai fină. Aceste uleiuri nu sunt periculoase: cantitățile sunt foarte mici (1 până la 2 g pe pahar) , iar cercetările arată că nu prezintă niciun risc deosebit pentru sănătate, cu condiția să aveți o alimentație echilibrată (UCLA Health, 2025).

Experții insistă asupra faptului că, dacă nu beți o jumătate de litru pe zi, nu trebuie să vă faceți griji.

Cum să vă alegeți laptele vegetal

Uitați-vă la etichete. Aporturile variază de la o marcă la alta: unele versiuni sunt îmbogățite cu calciu, altele nu.

Preferați versiunile "neîndulcite": laptele vegetal simplu conține în medie între 0 și 3 g de zahăr, comparativ cu 10 până la 15 g pentru o versiune îndulcită.

Verificați dacă este îmbogățit cu vitamina D și B12, mai ales dacă sunteți vegan.

Alternați varietățile: fiecare lapte are propriile sale avantaje, iar diversitatea este cea mai bună modalitate de a asigura o dietă echilibrată.

Pe scurt

  • Pentru proteine: laptele de soia este cel mai complet.
  • Pentru dulceață și sațietate: lapte de ovăz.
  • Pentru lejeritate: lapte de migdale.
  • Pentru toleranță digestivă: lapte de orez.
Adèle PeychesAdèle Peyches
Redactor responsabil care abia așteaptă iarna pentru a mânca raclette! Pasionată de gastronomie și mereu în căutarea unor noi delicii culinare, am studiat mai întâi dreptul înainte de a mă întoarce la prima mea dragoste: gustul produselor bune și plăcerea de a împărți la masă :)

Comentarii

Notează articolul: