Baharat sau „7 piperuri” este esenta pietei de mirodenii din Istanbul si se regaseste cu diverse nuante in Liban, Iordania, Siria, Iran, Irak, Palestina si Israel.
Este un amestec de condimente folosit in multe din tarile arabe si se foloseste la aromarea mancarurilor orientale din carne. Baharat este echivalentul levatin (arab), al ras el hanout-ului-ului nord african sau garam masala pentru subcontinetul indian.
Cuvantul Baharat inseamna condimente in limba araba. Termenul provine din sanscrita, din “bharat”, cuvant ce denumeste India, care era sursa condimentelor ce compun amestecul. In functie de zoma si de preferintelor exista mai multe variante, dar cele mai obisnuite ingrediente sunt ienibahar, piper negru, cardamom, cassia, cuisoare, coriandru, nucsoara, ardei iuti uscati.
Baharat-ul este folosit la asezonarea carnii de miel, peste, pui, vita si a supelor de tot felul. Se foloseste la kebab si alte tocaturi, in sosuri, supe, linte sau naut.
Baharat in varianta turceasca este similar cu versiunile arabe, dar include adesea menta. Bucatarii din Turcia folosesc acest amestec ca un condiment universal pentru toate preparatele din carne, cum ar fi Köfte.
Varianta tunisiana este un amestec de boboci de transafir uscati si macinati, scortisoara macinata si piper negru, proaspat macinat.
In tarile Golfului Persic, amestecul poate contine si sofran si loomi (limete uscate), varianta aceasta de baharat numindu-se si “kebsa”.
Puteti gasi acest condiment in pietele din Orientul Mijloci, il puteti cumpara on line, sau vi-l puteti pregati singuri din:
- 2 linguri piper negru macinat
- 2 linguri boia de ardei dulce
- 2 linguri chimion macinat
- 1 lingura coriandru macinat
- 1 lingura cuisoare macinate
- 1 lingura nucsoara macinata
- 1 lingura scortisoara macinata
- 1/2 lingura cardamom macinat
Se amesteca ingredientele. Se pastreaza in recipiente inchise ermetic intr-un loc rece, uscat si intunecat. Se pastreaza in bune conditii si in frigider.
Deoarece nu contine sare, aromele exotice ale acestui amestec sunt minunate pentru gatit si o modalitate simpla de a condimenta mancaruri simple, cum ar fi orez si chiftele.