Mercimek Köftesi - Chiftelute vegetale din linteMercimek Köftesi este versiunea vegetariana a chiftelutelor kofte turcesti. In loc de carne acestea sunt realizate din linte rosie (Mercimek) si bulgur, iar culoarea rosu aprins vine de la pasta de ardei iute, Salca.
Chiftelutele vegetale din linte, ceapa verde si pasta de tomate, sunt un fel de mancare ideal pentru vegetarieni si merg de minune ca aperitiv sau garnitura.


Ingrediente:
½ ceasca de linte rosie, spalata si scursa
1 ceasca bulgur fin
2 ½ cesti de apa
1 ceapa, tocata fin
2 linguri pasta de ardei iute/sau pasta de tomate
¼ ceasca ulei de masline
½ lingurita piper negru
1/3 lingurita de chimen
1 lingurita sare (dupa gust)
¼ cana de apa fierbinte
½ legatura de patrunjel proaspat, tocat fin
3-4 frunze de menta proaspata, tocata fin
2 cepe verzi (doar frunzele verzi) tocate fin
Frunze de salata sau rucola
Felii de lamaie

Se fierbe lintea rosie cu 2 ½ cani de apa. Cand lintea este facuta dar mai exista apa in partea de jos a vasului opriti focul, adaugati bulgurul fin si acoperiti vasul cu capac.
Asteptati cel putin 10 minute pentru a face bulgurul, astfel incat sa absoarba toata apa si sa se umfle.
Intre timp, gatiti ceapa cu ulei de masline la foc mediu. Adaugati apoi pasta de ardei iute ori pasta de tomate. Gatiti pentru inca 1-2 minute si adaugati sarea si apa calda.
Amestecati toate ingredientele. Daca vasul in care ati preparat lintea si bulgurul este suficient de mare puteti sa va folositi de el si sa combinati aici toate condimentele, ceapa verde, patrunjelul.
In cazul compozitia s-a racit suficient, amestecati toate ingredientele cu mainile (bine spalate in prealabil) si faceti forme de genul ”mititeilor”. In cazul in care amestecul se lipeste, udati-va pe maini cu apa din cand in cand.
Va mai puteti ajuta de 2 linguri cu care sa realizati forme asemanatoare, in cazul in care nu dori sa lucrati cu mainile.
Serviti chiftelutele din linte pe frunze de salata verde sau rucola alaturi de felii de lamaie.
Pastrati-le in frigider.